Posted on Leave a comment

Taktisk analyse av Liverpool (mot Sunderland)

jonasmr

Illustrasjon hentet fra Michael Caley på twitter. Størrelsen på prikken viser hvor sannsynlig det er at det blir scoring. Bentekes scoring i starten av andre omgang vises som rosa.

Liverpool gikk ut i det som stort sett kalles en 4231 formasjon. I etablert forsvar på egen banehalvdel var det en 4411, mens det var mer flytende i omstilling til forsvar like etter balltap. Da kan man argumentere for at Liverpool spilte med mannsmarkering i omstillingsfasen. I angrep var det også som forventet. Begge vingbackene deltok høyt oppe på banen, mens midtstopperne og en sentral midtbanespiller som regel lå igjen for å hindre kontring. De tre bak spissen opererte med veldig frie roller, og de endte ofte veldig kompakt mens backene sørget for bredde i spillet.

Sunderland – Liverpool var ingen stor kamp, Sunderland er middelmådige og Liverpool sliter i kontringspresset og. Fokuset i denne artikkelen vil bli på Liverpool. Som vi kan se av kartet over skapte Liverpool sjanser, og hadde to veldig gode muligheter. Begge ved Benteke, den siste hvor han kommer alene mot keeper etter en god kontring av bortelaget. I forsvar ser man at Liverpool slipper Sunderland til få sjanser, og at de kun slipper til tre sjanser innenfor slottet mens de selv kommer til ti. Basert på disse kalkulasjonene ser en ettmålsseier til Liverpool rettferdig ut.

Forsvar – omstilling til forsvar

jonasmr

Omstilling til forsvar er noe Liverpool har høstet mye skryt for etter Klopps inntreden. På bildet over har Liverpool nettopp mistet ballen og vi ser at laget presser oppover for å tvinge ballfører bakover. Dette kalles kontringspress (oversettelse av gegenpressing/counter-pressing) og handler om å presse umiddelbart etter balltap, teorien er at motstander da er på sitt mest sårbare. Av bevegelsene til Coutinho, Moreno og Can kan man se at Klopp hadde en tydelig plan om å nekte motstander kontring. Vinner man ikke ballen vil man uansett ha stoppet motstander i å skape gjennombrudd.

jonasmr

Når Sunderland spilte seg gjennom det aggressive kontringspresset Liverpool forsøkte på siste tredjedel samlet laget seg dypt i en 4411 med Benteke liggende høyt som kontringspunkt. De forsøkte å hindre mellomrom ved å ha lite rom mellom forsvarsleddet og midtbaneleddet mens tiern som presset i framrom forsøkte å “låse av en side” som førsteforsvarer. Ofte så man at han presset fra midten og dermed hindret pasninger for å vri spill, det tillot resten av laget å skyve over på en side og komprimere der. Slik gjorde førsteforsvarer spillet forutsigbart og selv om han selv sjeldent vant ballen gjorde han det enklere for laget å vinne den ved neste handling fra førsteangriperen.

På siste tredjedel presset Liverpool hardt, spesielt etter balltap, som beskrevet over. I kontringspresset kunne Benteke være et problem da han ofte tillot motstanderen å vri spillet som førsteforsvarer, det gjorde at de bak han måtte dekke mye større områder. Liverpools intense press gjorde dem sårbare for vridning av spill ettersom det ofte var mye rom motsatt. Under er en oversikt over frispark, både laget og mottatt, fra Squawka som viser det høye presset. 9/16 frispark laget var på motstanders halvdel, det virker derfor som Klopps menn var bestemt på å heller lage frispark enn å la motstander få ro på ballen.

jonasmr

Angrep

I omstilling til angrep var Liverpool direkte i håp om å utnytte ubalanse i motstander. Første pasningen etter gjenvinning gikk i kjent Drillo-stil som oftest fremover og flere spillere fosset, nærmest uhemmet, oppover i banen.

jonasmr

Her er fortsettelsen fra situasjonen vist over. Kontringspresset til Liverpool har presset frem en feilpasning fra Sunderlands midtstopper og Liverpool får muligheten til å angripe 4v3. Den friheten spillerne er gitt på siste tredjedel vises godt av Morenos plassering helt på topp for Liverpool her.

Til tross for at Liverpool under Klopp gjerne ses på som ett kontringslag går de ikke hemningsløst i angrep når de ikke har rom å angripe i. De er gjennombruddshissige, men når muligheten ikke er der vrir de heller spillet gjennom den sentrale midtbanen enn å tvinge frem en penetrerende pasning.

jonasmr

Med mindre motstander presser mann-mann mot Liverpool midtstoppere og dypeste midtbanespiller prøver de å spille seg ut bakfra. De tar sjeldent stor risiko i frispillingsfasen, men det hender at de, spesielt Sakho, slår pasning til feilvendt midtbanespiller under press. Over ser vi ett eksempel på en 3v1 situasjon i frispillingsfasen som tillatter midtstopper og føre ballen inn på motstanders banehalvdel. Resten av laget gir han muligheten til det ved å trekke unna og gjøre banen stor og bred. Legg merke til Clynes høye plassering på høyrekanten.

Når ballfører er på andre tredjedel, også kjent som skaperfasen, “dytter” Liverpool motstanders backrekke dypt ved å true bakrom med flere spillere. Slik skaper de rom for en av de tre floaterne bak spissen. Coutinho senket seg ofte dypt for å hente ball mellom de to mer defensivt anlagte midtbanespillerne mens spissen, de to resterende offensive midtbanespillerne og backene holdt motstander opptatt med motsatte bevegelser og ved å true både bakrom og mellomrom samt forsøke å skape rom i ledd.

Ofte forsøkte den sentrale midtbanen, spesielt Henderson, å finne backene høyt i banen med en langpasning. Dette kan skyldes Sunderlands lave press og at Liverpool ofte okkuperte mange forsvarsspillere sentralt, som gjorde at backene ofte hadde mulighet 1v1 mot motstanders back eller kant. Det kan også være en strategi for å få innlegg for å utnytte Bentekes spisskompetanse, hodestyrke.

jonasmr

På siste tredjedel hadde de som sagt veldig stor frihet. Her ser vi Lallana som i utgangspunktet var på høyre kant helt over på venstresiden. Vi ser også Firmino og Benteke som står tett og skaper en 2v1 situasjon mot motstanders venstreback dersom innlegget kommer mot bakerste stolpe.

jonasmr

Denne friheten kunne føre til manglende bredde og gjøre det enkelt for Sunderland å forsvare. Som vi ser av bildet over angriper Liverpool sentralt, men på grunn av manglende bredde på venstresiden kan backrekka til Sunderland ligge kompakt og nekte Liverpool gjennombrudd. På bildet over ser vi at Liverpool manglet både dybde og bredde i angrep, to ting som er nødvendig for å skape rom i og mellom ledd.

Advertisements

Leave a Reply