Posted on Leave a comment

Manchester United mangler sluttprodukt

Forrige rundes 2-0 tap mot Stoke oppsummerer Uniteds tafatte sesong; mange tap på rad, kjedelig spillestil, lav selvtillit og motivasjon hos spillerne. Det er en rekke grunner til dette, og disse grunnene ser Ithycasan Yoganathan nærmere på i denne artikkelen.

Louis van Gaal er en type trener som har en egen filosofi, og går for det som har fungert før. Treningene går for det meste ut på terping av filosofien, og i Uniteds tilfelle blir det altså fokus på mye ballbesittelse. Dette gir mindre tid til å samkjøre samarbeidet imellom spillerne i angrep, som man for eksempel kan se på samarbeidet til Rooney og Martial denne sesongen. Spilleren i tierrollen, ofte Rooney, Mata eller Fellaini, er som oftest feilvendt når han mottar ball i mellomrommet, og tvinges derfor til å spille ballen bredt eller bakover. En medvirkende faktor til at Rooney aldri har rom i tierrollen er at United spiller en ballbesittende fotball som er for treg. De er for lite gjennombruddshissige, og har ifølge Opta færrest kontringer i årets Premier League. Som et resultat av dette har tieren sjelden mulighet til å spille gjennom spissen, som igjen befinner seg i en vanskelig situasjon hvor han blir veldig isolert fra resten av laget. Ofte er spissen er helt alene med hele backrekka til motstanderen.

Spillerne må også ta sin del av skylden. Det forventes mye av spillere som har blitt henta for å gjøre jobben van Gaal ber om. Depay har spilt under van Gaal før, og vet hva som kreves av han. I Nederland var van Gaal opptatt av kontringsspill, og spilte med en offensiv kontringsformasjon (trebackslinje). Dette var noe United forsøkte på i starten av forrige sesong. Til tross for lovende takter med dette systemet under pre-season viste det seg å bli for ustabilt i ligaen. Det kan skyldes lagets skadekrise og mangel på spillere som kan utfylle nøkkelrollene i dette systemet.

Etter treback-fadesen endret han strategi. Han gikk over til en mer ballbesittende og kontrollerende fotball, noe spillerne skjønte måtte til. Det som gjorde at dette var suksessfullt i starten, var en god dose flaks, i tillegg til at den defensive strukturen var solid. I senere tid har van Gaal gitt etter presset fra fansen (og media) om å være mer offensiv, og skape mer sjanser, noe som har resultert i svakere defensiv struktur og svake kombinasjoner av angrepet. Det forventes at spillere som Mata, Depay og Martial skal levere prestasjoner i verdensklasse uansett hvilken formasjon som spilles av laget. Spesielt Depay har vært en spiller som ikke har levd opp til forventningene hittil, han ser ut til å være totalt blottet for selvtillit og er i ekstremt dårlig form. Når slike spillere ikke presterer, ser det ikke ut til at van Gaal klarer å oppmuntre dem, ettersom managerstilen hans går mer ut på å se på tall, analyser og systemer, enn å drive med ”man-to-man management”. (Som for eksempel Sir Alex Ferguson)

Det største savnet er allikevel det trykket, den gnisten og vinnerviljen United har vært kjent for under Ferguson. Kjemien virker fraværende og enkelte av spillerne ser ut til å mistrives. Van Gaal har mislyktes i å skape en positiv atmosfære rundt laget, og selv når ting gikk godt på grunn av godt forsvarsspill og god organisering, viste store deler av fansen sin misnøye. Den misnøyen så det ut til at flere av spillerne delte.

Det virker som om Van Gaal har skapt en kontrollerende atmosfære i garderoben, hvor det ikke er noen frihet på banen eller i garderoben. Det er den manglende gnisten, og den dårlige spillerutviklingen som bekymrer meg mest. Angel di Maria er et eksempel på dette. Han spilte i en rolle hvor han ikke hadde nødvendig frihet til å spille på sin beste måte. I PSG har han en friere rolle, han får utfolde seg mer og han får brukt sine sterke sider.

United-fansen vil se aggressiv kontringsfotball, hvor fart og presisjon er nøkkelord. Med van Gaal er ikke United helhjerta nok når mulighetene for kontring byr seg. Derfor kan en midlertidig løsning være å ha Giggs som trener ut sommeren, for så å finne en ny manager som passer måten United ønsker å spille på. Klubben har ikke råd til å bomme mer nå, de trenger noen som spiller seg rett inn i fansens hjerter og som får resultater ved å angripe. Hvis Giggs gjør det bra, bør han fortsette som trener. Ingen vet hva som skjer videre, United-fansen får bare håpe at styret tar en beslutning som først og fremst gagner fotballens aspekt i Manchester United.

Advertisements

Leave a Reply