Posted on 5 Comments

Hva er fotballhurtighet?

Usain Bolt løper ganske fort, John Terry gjør ikke det. Hadde Usain Bolt vært en rask fotballspiller? Muligens, men John Terry blir sjeldent fraløpt. Er friidrettsprinter det samme som fotballsprinter? Er friidrettsutholdenhet det samme som fotballutholdenhet?

For å ta et eksempel fra Raymond Verheijens bok “How Simple Can It be?”. Han forteller en fiktiv historie om en gang han satt ved siden av Usain Bolt på en flytur. De begynte å snakke og etter litt spurte Verheijen Bolt om han ville vite hvordan han kunne komme i mål enda fortere. Det ville Bolt, så han sa at han kunne starte rett før startsignalet, før resten av utøverne. At han kunne løpe en raskere vei enn de andre og at han kunne starte nærmere målstreken. I friidrett går dette selvfølgelig ikke an. I fotball derimot.

Hvor lurt er det av fotballtrenere å trene isolerte løpeøvelser, bør fotballspillere trene som sprintere? Generell hurtighet er ikke det samme som fotballhurtighet og ved isolerte løpeøvelser trener man ikke fotballhurtighet og vil oppnå lite utvikling. Ved å ha øvelser hvor spilleren selv må forholde seg til alle faktorene ved fotballhurtighet og ved å coache retning, utgangsposisjon og timing vil man oppnå mye bedre utvikling.

Skjermbilde

 

Det er mulig å trene isolert løpshastighet, men man får som trener mye bedre utbytte av å trene fotballhurtighet. Fotballspillere er sjeldent i en situasjon hvor alt avhenger av isolert hurtighet, ofte kan de lese spillet og flytte seg til en mer fordelaktig posisjon for å nå ballen i neste trekk, de kan muligens løpe smartere ved å bue løpet eller lignende og de kan time løpet sitt bedre. Alt dette er det mer å hente på enn å kopiere løpeprogrammet til Usain Bolt.

I fotball vil det alltid være ytre motivasjon for å løpe, det vil alltid være en ball, med- og motspillere. For å fortelle nok en historie fra Verheijens bok, han begynner med å be en deltager på kurset om å løpe en bestemt distanse og får han til å love å løpe sitt raskeste. Verheijen står med stoppeklokke og tar tiden på løperen. Ti minutter senere går han til bilen sin og henter en løve i bånd fra bagasjerommet. Han ber deltageren løpe igjen, og sier at han kommer til å slippe løven samtidig som han starter å løpe. Så stiller han spørsmålet «Tror dere han løper raskere denne gangen?» til publikum. Svaret er enstemmig ja. «Hvorfor? Løy han til oss sist?».

Når deltageren løp første gangen gjorde han det kun av indre motivasjon, men når løven ble introdusert ville det gitt ham ytre motivasjon og dermed ville han prestert bedre. I en fotballkamp slipper man heldigvis å løpe fra en løve, men den ytre motivasjonen kommer i form av ball, med- og motspillere. Disse faktorene gjør at spilleren tenker mindre på å løpe, og mer på spillet. Løping er kjedelig, fotball er gøy og spennende, derfor er spillerne i stand til å løpe både raskere og lengre i kamp enn de ville vært i isolert løpetrening.

Ved å trene isolert hurtighet vil man muligens oppnå en forbedring på noen hundredels sekunder. Ved å trene fotballhurtighet i en fotballkontekst vil den potensielle forbedringen være mye større. Ikke bare vil spillerne forbedre fotballhurtighet, men de vil også spille fotball og dermed kunne forbedre seg på det punktet og.

Etter min erfaring er det færre og færre som nå sender spillergruppa på løpetur i skogen og kjører fotballtrening i joggesko. Men til tross for en positiv utvikling har man fremdeles noen høyt oppe i systemet som holder igjen utviklingen. Dette ble sagt om Rekdals sesongoppkjøring før hans første hele sesong som Vålerengatrener etter at han på ny ble klubbens hovedtrener i 2013. Om undertegnede ikke tar helt feil var laget like svake mot slutten av kampene også i fjorårets sesong.

Ingenting i en fotballkamp er isolert, alt henger sammen. Isolert teknikk, hurtighet og kondisjon finnes ikke. Bør man som trener da bruke tid på dette på treningsfeltet?

Advertisements

5 thoughts on “Hva er fotballhurtighet?

  1. […] Fotballhurtighet er ikke spurt fra A-B. Fotball fitness er ikke løping rundt banen. Fotball fitness er kommunikasjon, spilleforståelse, teknikk, repetisjon. […]

  2. […] Klubbens største fokus i denne aldersgruppen var hurtighet svarte Art Langeler på spørsmål fra salen. Med dette mente han hurtighet i handling, i tankegang og i føtter. Fotballhurtighet med andre ord. […]

  3. […] spille fotball med høy intensitet og over en gitt tid på 90-120 minutter. (Les våre artikler om fotballhurtigheteller teknikktrening i fotball for mer […]

  4. […] Vil du vite mer om Verheijen anbefales denne artikkelen om hans bok «How simple can it be» og denne artikkelen om «Fotballhurtighet». […]

  5. […] Fotballdykkets «Fotballhurtighet» […]

Leave a Reply