Posted on 2 Comments

Rollekrav i fotball

Rollekrav er de ferdighetene man ser etter når man avgjør om spillere er spisser, midtbanespillere eller forsvarsspillere. Et typisk rollekrav for en kantspiller kan være innlegg eller 1v1 i angrep, for en midtstopper er ikke disse ferdighetene like attraktive.

Rollekrav er ofte subjektive og varierer fra klubb til klubb og trener til trener, det forklarer hvorfor Jürgen Klopp anser Firmino som en spiss mens han i Tyskland som regel spilte andre steder. Det kan skyldes en ulik spillestil og andre roller, samt den resterende spillergruppen.

I 2007 hentet Rafael Benitez en ung offensiv midtbanespiller fra Gremio, men bestemte seg for at han ikke hadde det som krevdes for å spille offensivt. De siste årene har han derfor spilt defensiv midtbane. Han er flink til å posisjonere seg riktig for å bryte pasninger, mister sjeldent ballen ved pasninger eller driblinger og han vinner ballen fra motstander ofte. Høres bra ut for et midtbaneanker, ikke sant?

Denne spilleren er Lucas. Den siste tiden har han spilt midtstopper under Klopp. Det kan godt være det skyldes mangelen på alternativer, men la oss nå ta en titt på hvorfor Lucas potensielt er en av Liverpools beste stoppere. Alle kvalitetene nevnt over er viktige for en midtstopper. Han blir stadig kritisert for å lage frispark i farlige posisjoner og å mangle tempo. Dette er svært negativt for en midtbanespiller, men mindre synlig som midtstopper.

På grunn av sin gode posisjoneringsevne som stopper gjør han opp for sin manglende fart, han havner sjeldent på etterskudd og lager mye færre frispark. Lucas er god med ballen, tar ofte trygge valg og har roen som kreves. Undertegnede vil muligens påstå han er Liverpools beste midtstopper, dette til tross for at han aldri tidligere har så mye som vikariert der.

Det som avgjør en spillers posisjon og rolle er spillerens kvaliteter og svakheter. Det kan være skummelt å anta at en spiller er spiss bare fordi det er der han alltid har spilt, eller fordi det er det han foretrekker. Som trener for barne- eller ungdomslag vil det være lurt å la spillerne prøve seg i ulike roller for å se hvor de egner seg best. Thierry Henry som var en middelmådig ving i Frankrike før han ble kjøpt og brukt som spiss i Arsenal vil nok skrive under på det.

Kvaliteter som høyde er som regel medfødt. I de fleste klubber vil det være et rollekrav for keepere, og noen ganger også midtstoppere. Det vil derfor kanskje være lurere å la lave spillere med «lave gener» prøve seg i posisjoner hvor høyde er mindre viktig fra tidlig alder. En seksten år gammel keeper som er 1.65 cm høy og har lave foreldre vil slite med å utmerke seg uansett hvor god han skulle være.

Man. Utd legenden Ryan Giggs begynte karrieren med å løpe nedover vingen. Han imponerte med ekstrem fart, men etter hvert som han ble eldre mistet han dette fysiske overtaket. Han passet derfor ikke inn i klubbens rollekrav som kant. Med alderen tilegnet han seg andre kvaliteter som spilleforståelse, som gjorde at han passet bedre sentralt i banen. Hans spilleforståelse hjalp han å skjule sin manglende fart ved at han posisjonerte seg smartere. Det tillot han å forlenge karrieren på toppnivå med mange år.

Giggs er ett eksempel på spillere som har måttet endre utgangsposisjon eller rolle på grunn av endrede individuelle kvaliteter. Lucas på sin side innehar de samme kvalitetene som tidligere, men på grunn av ny manager og spillestil har rollekravene endret seg og det virker som han har måttet tilpasse seg å vikariere som midtstopper.

Rollekrav_Mal

Alle klubber og trenere bør ha et klart bilde av hva slags spillere de ønsker i de ulike posisjonene, akkurat som de har en ønsket spillestil. Bildet over er malen undertegnede har laget for å lage en oversikt over rollekrav. Det krever litt arbeid, men er en veldig givende aktivitet å lage sitt eget oppsett. Det er mye å tjene på den slags reflektering, når man som trener har dette er det enklere å kommunisere kravene tydelig med spillerne, som igjen gjør det lettere for dem å strekke seg etter dem.

Advertisements

2 thoughts on “Rollekrav i fotball

  1. Veldig spennende oppsett for rollebeskrivelse. Har du noen eksempler (anonymisert) på hvilke begreper du bruker som du finner konstruktivt å notere og dele med spillerne?
    Jeg har brukt en noe enklere variant for å etablere det en foreldre kalte en”medarbeidersamtale” med spillerne med den hovedhensikt å gjøre spilleren mer ansvarlig for egen utvikling og rolle i laget, men tenker at du tar det noen skritt videre 🙂

    1. Personlig er jeg veldig glad i å bruke rollemodeller. I fjor hadde jeg en spiller som manglet mye fysisk, men tok gode valg, leste spillet godt og spilte defensiv midtbane. Jeg og han hadde en uformell prat om hvilken spiller han ville sammenlignet seg med, jeg viste noen videoer av blant annet Pirlo, Busquets og Alonso da dette er spillere som gjør den jobben jeg ville han skulle gjøre. Vi ble enige om at Pirlo var det sportslige forbildet, det gjorde at han brukte mye tid på å se Pirlo spille for å prøve å lære av han. En rollemodell i form av en av verdens beste spillere er i min erfaring ofte mer motiverende og konstruktivt enn den klassiske “styrker og svakheter”, da foretrekker jeg heller spørsmålet “Hva må du jobbe med for å bli en spiller som Pirlo?”. Min spiller måtte jobbe med teknikken, utførelsen av valgene var ofte for dårlige.

      Denne metoden funker dog best når de er litt eldre. Tiåringer vil være mest opptatt av navnet på spilleren og plutselig er alle lei seg fordi de ikke fikk Messi, Ronaldo eller Neymar.

Leave a Reply