Posted on Leave a comment

Visualiseringens kraft

(Før du leser denne artikkelen, vit at enkelte formuleringer er satt på spissen for å få fram poenget.)

Selv om det ypperlige nettstedet Dine Vibber ikke lenger oppdateres eksisterer fremdeles de gamle artiklene i det store webuniverset. En av dem er en veldig interessant artikkel om sammenhengen mellom visualisering og suksess.

WordPress-bloggen MENTAL STYRKE skriver at “Tanken er sterk, men kombinert med det visuelle blir den enda sterkere. Visualisering er å se for seg at en utfører det en skal gjøre.” For meg handler visualisering om å vite at man kommer til å lykkes. Selv har jeg relativt gode skudd- og pasningsferdigheter, i alle fall rent teknisk og statisk. Står jeg på  20-30 meters avstand fra målet og sikter på tverliggeren, så vet jeg at jeg ganske sikkert blir å enten treffe eller være veldig nær å treffe tverliggeren. Hvordan kan jeg vite dette dette med slik skråsikkerhet?

Selges

Bildet til høyre publiserte vi nylig på vår Facebook-side. Bildet gir et interessant innblikk i hvor effektivt visualisering er. (Til informasjon til dere som ikke følger Fotballdykket på Facebook, så legger vi daglig ut interessante linker, bilder og statistikk om fotball.)

Når jeg stiller meg opp foran ballen så ser jeg for mitt indre øye at jeg treffer tverliggeren. Det føles ikke som et spørsmål, jeg føler ingen usikkerhet i det hele tatt. Jeg bare vet at jeg kommer til å treffe. Hvis jeg bommer med to milimeter så blir jeg skuffet over egen innsats.

Rent teknisk føles det som om jeg bare lemper ballen mot tverliggeren. Jeg kan variere hvor høy bue jeg legger på ballens i dens ferd gjennom lufta. Dette er en teknisk forskjell i skuddøyeblikket, likevel endrer ikke dette på hvor sikker jeg er på å treffe.

Den eneste sannheten i hodet mitt der og da er at kommer til å treffe, og derfor treffer jeg. Dette gjelder for øvrig skudd, og for eksempel ikke driblinger. Hvorfor har det blitt sånn?

Tidligere brukte jeg mye tid i ballbingen ikke langt fra der jeg vokste opp. Jeg bedrev mye skuddtrening alene. I denne øvelsen var presisjon særdeles viktig. For det første var det morsomt å lykkes med å treffe der jeg siktet, for det andre ble jeg straffet selv ved den minste feilpresisjon. Ballbingen er ganske lav, og målene består stort sett av like mye hull som nett. Derfor kunne skuddene like ofte ende i jubel som en fem minutters lang leterunde etter ballen. Alternativ to var selvsagt kjedeligst, så man kan si at jeg ønsket inderlig å treffe riktig.

I starten måtte jeg ofte gå å lete etter ballen, men imens brukte jeg å tenke over skuddet. Hvor gikk det galt? Etter hvert som jeg ble bedre begynte jeg å se for meg skuddene, og oftere og oftere inne i mitt eget hode traff jeg der jeg siktet. Etter hvert som jeg fikk et sterkere og sterkere bilde av at jeg traff, ble jeg gradvis mer sikker på presisjonen min. Og som beskrevet har jeg med årene kommet dit at jeg ikke lenger har noen usikkerhet rundt presisjonen min.

Driblinger er noe jeg aldri har vært god på. Jeg har nesten aldri øvd på det. Det jeg har øvd på har dreid seg om retning og krafttilpasning, og mitt indre bildet hjelper meg til å lykkes.

Gjennom disse visualiseringsmetodene, gjort uten hensikt, har jeg blitt veldig treffsikker. Verre er det ikke. Fysisk øvelse samt visualisering gjør mester på det man ønsker å bli god på. Fortell dette til spillerne rundt omkring, og de vil bli bedre på det de øver på!

Advertisements

Leave a Reply