Posted on Leave a comment

Scoringer

En fotballkamp vinnes av laget som scorer flest mål. Nå setter vi det litt på spissen og later som ingenting annet betyr noe. For spiller det egentlig noen rolle hvordan man angriper og hvordan man forsvarer seg, så lenge man scorer mer enn man slipper inn?

Mesteparten av statistikk herfra er hentet fra toppfotballsenterets studie av spisser, med spesielt fokus på toppscorerne i Europa i 2013. All honnør til dem, flott stykke arbeid dette!

Slottet er ett område hvor nesten 8/10 mål scores. Det er definert av Toppfotballsenteret og er noe alle spillere og trenere bør sette seg inn i for å kunne angripe og forsvare seg mer effektivt.

Mitt slott

Fra slottet scores 77% av målene i toppfotballen. Med denne kunnskapen bør vi bygge opp våre angrep med formålet å true tårnet. Angrepsspillere bør trenes i hvordan de kan oppsøke situasjoner i tårnet for å motta ball, de «skapende» spillerne bør konstant se etter muligheter for å true tårnet.

Shot-count.PNG

Fra skudd utenfor boksen scores det på 1/33 skudd. Man trenger altså 33 skudd for å score ett mål, ikke veldig god uttelling. I slottet trenger man litt i overkant av seks skudd for å score. Angripere bør trenes opp til å prøve å angripe slottet ettersom det gir større mulighet for å score.

Innlegg

Får man ikke truet slottet direkte kan det lønne seg å spille ballen bredt. For så å prøve å slå innlegget mellom motstanders keeper og forsvar, eller om forsvarslinja er for dyp å slå ballen i rommet foran forsvaret. En såkalt «cut-back». De tradisjonelle «Beckham-innleggene» scores det lite mål på, ettersom topplagene er blitt bedre til å forsvare innlegg, samtidig som de fleste lag nå kun spiller med en spiss. Tidligere hadde de fleste to spisser, hvorav hvert fall en var en hodetrussel, i dagens Premier League er det kun Watford og Crystal Palace som kan sies å gjøre dette.

Skuddteknikk

Når man først er i scoringsposisjon er det nok en gang mye å vurdere. En majoritet av skudd som leder til mål blir scoret med innsiden. Innsiden av foten gir god kontroll, men gjør det vanskelig å få mye kraft i skuddet. I slottet er dette ofte en godt egnet teknikk. Man kan få mye mer kraft i ett vristskudd, det er derfor ofte en bedre teknikk om man er utenfor slottet.

Skudd med utsiden er svært undervurdert, av Europas toppscorere er det kun Luis Suarez som scoret med denne teknikken. Det er utvilsomt en god teknikk å mestre da visse situasjoner krever annet enn vrist eller innside.

Scoringer

Denne forklarer seg vel selv, Europas beste til å score mål scorer nesten halvparten av målene sine lavt i hjørne. Kombinerer vi denne med skuddteknikkstatistikken er mønsteret tydelig. De beste i bransjen til å score mål skyter ofte med innsiden, og de skyter ofte lavt i ett hjørne.

Dette er noe å ta med seg som trener, det er kanskje ikke like spektakulært, men fortell spillerne hvor det scores flest mål og hvordan. Si at Messi scoret 27 av 36 mål (i 2013) med innsiden og spør hvorfor de ikke skal prøve det samme?

Advertisements

Leave a Reply