Posted on Leave a comment

Angrepsspill

Fotballkamper vinnes av det laget som scorer flest mål. Her tar vi for oss data fra Toppfotballsenteret og forklarer på en forståelig måte hva de forskjellige angrepstypene er og hvor effektive de er mtp scoringer. Hvor farlige er egentlig dødballer, og hvor mye mål scores på kontringer og etablert angrep?

Angrepstyper_Mål

Etablert angrep

I Champions League, 2011, kom 48% av scoringene gjennom etablert angrep. Det viser viktigheten av å trene på å spille ut etablert forsvar. Viktige individuelle ferdigheter i etablert angrep er offensiv persepsjon, ballkontroll, pasningsteknikk- og repertoar. De relasjonelle ferdighetene er minst like viktige, motsatte bevegelser, skape og utnytte rom, sette opp overtallssituasjoner. Som forsvarslag i etablert forsvar er det viktig å nekte rom mellom ledd ved å ligge kompakt, å lese og avskjære trusler mot slottet og å alltid ha press på ballfører innenfor egen tredjedel.

Innlegg

Innleggene som scores på er fra områdene definert i illustrasjonen til høyre. Tidligere ble det scoret mange mål fra brede og dype innlegg, det gjøres det ikke i dag. I dagens toppfotball kommer innlegget fra tett på/innenfor sekstenmeteren. Det gjør at vi bør spørre oss selv, hva er egentlig ett innlegg? Innlegg defineres som en pasning fra siden og inn til slottet. Ett innlegg kan være høyt, lavt, på fot/hode eller i rom. Årsaken til at det ikke scores mye mål fra de brede og dype sonene kan være at lag er bedre etablert og organisert mot den type trusler i dag enn de var for 20 år siden. I tillegg har færre lag to spisser, noe som gjør at det ofte er færre spillere i slottet når innlegget kommer.

Ofte kommer innlegget som ett resultat av småspill utenfor slottet eller av en breddeholder som har skjært innover med ball. Formålet med å slå ballen ut til innleggsposisjon kan være å skape rom for angrepsspillerne i slottet slik at de i neste omgang har rom og mulighet til å score.

Overgang

34% av scoringene i samme turnering kom gjennom overgang. Som angrepslag må man utnytte de mulighetene man har når motstanderlaget ligger i ubalanse. Har man mulighet til å spille hurtig i lengderetning bør man derfor ta den ved å angripe hurtig og med mange spillere. Velger man å ikke spille ballen fremover etter gjenvinning, altså i omstilling til angrep, risikerer man at motstander presser hurtig (kontringspress) og vinner ballen høyt i banen.

Ofte har lag en spiller liggende veldig høyt i etablert forsvar nettopp for å ha noen å slå den første pasningen på. Hans rolle kan enten være å motta ball i bakrom eller å få ballen på fot og vente på «forsterkninger»

I omstilling til angrep er man veldig sårbare ved balltap, ettersom man vil ha mange bevegelser fremover i banen. Mister man ballen da risikerer man å være uorganisert og i undertall. Derfor er det en god ide å søke å spille gjennom ledd de første pasningene etter gjenvinning, spesielt om det skjer på egen tredjedel.

Dødball

De resterende scoringene i turneringen, 18%, kom via dødball. Det viser viktigheten av terping

Det scores i snitt på 1/50 cornere i internasjonal fotball, ifølge Drillo i hans bok om effektiv fotball. Direkte frispark scores det på 1/20, i Premier League. Dette forteller oss at til tross for at nesten en femtedel av alle scoringer kommer gjennom dødball, er ikke hver enkelt dødball nødvendigvis en stor målsjanse.

Til tross for dette har lag som Midtjylland og Atletico Madrid viet dødballer ekstra stort fokus og bøttet inn mål på både cornere og frispark. Vi vet fra uttalelser fra Rasmus Ankersen, styreformann Midtjylland, at klubben har brukt mye tid på nettopp dødballer. På ett tidspunkt forrige sesong hadde Midtjylland ett snitt på en dødballscoring per kamp etter omtrent 20 spilte serierunder.

Advertisements

Leave a Reply