Posted on 2 Comments

Hva er talent, og hvordan skapes det?

Alt innhold i artikkelen er fra boken Bounce, en utmerket bok som anbefales på det sterkeste. Del 1 av 3.

Matthew Syed tar for seg temaet talent i boken Bounce. Boken er delt i tre, og det kommer en artikkel om hver del. I utgangspunktet var planen å kun skrive en artikkel, men jeg prioriterte heller å gå i dybden på de ulike teoriene i boka slik at leseren kan nyte bedre av disse artiklene.

Syed har også skrevet andre bøker, blant annet «black box thinking» som handler om å lære av sine feil for å utvikle seg som utøver/trener/menneske. I en alder av 24 ble han verdensmester i bordtennis, ingen liten bragd med tanke på antall utøvere (i England alene er det 2.4 millioner).

Syed trodde lenge at suksessen skyldtes talent, noe han hadde som ingen andre var i nærheten av. Han var i ungdomsårene flinkere enn de fleste og fortsatte utviklingen, snart ble han flinkere enn storebroren og alle de ivrige bordtennisspillerne i nabolaget. Ideen om at talent er noe man er født med, skriver Syed, er blitt så internalisert at det er vanskelig å forestille seg at suksess skyldes noe annet. Det er blitt en fin hvilepute for de som aldri nådde helt opp og for de som aldri kom i gang.

Dette kalles isbergeffekten. Som tilskuer ser man kun en 24 år gammel verdensmester

Isbergeffekten. Forbipasserende ser kun de øverste 10%, til grunn vil man alltid finne årsaken.

med lynraske reflekser, magiske føtter og et tilslag på den lille, nesten usynlige, ballen som er nok til å gjøre deg svimmel. Det man ikke ser er de tusenvis av timene med hard trening som ligger bak, eller de eksterne faktorene som har bidratt. Syed peker til at gaten han vokste opp i oppfostret et bemerkelsesverdig høyt antall av Englands beste toppidrettsutøvere.

 

I nr. 119 bodde han og broren, Andrew som begge vant nasjonale titler på både ungdoms- og seniornivå. I nr. 274 bodde Karen Witt, en av de beste kvinnelige utøverne bordtennis-sporten har sett. I nr. 149 fant man Andy Wellman som vant en rekke titler og i bunnen av bakken fant man Paul Trott og Keith Hodder, to formidable juniorspillere. Rundt hjørnet nevner Syed fem navn til, som alle oppnådde nasjonal suksess og påstår at listen er lengre. Var det en slags genetisk mutasjon som hadde spredd seg over nabolaget? Denne gaten produserte flere eliteutøvere enn resten av landet til sammen, hvordan kan det ha seg?

Syed sikter til følgende årsaker:

– I 1978 fikk han og broren et bordtennisbord i garasjen. Her brukte de mye tid sammen med venner og med hverandre. Bordet ga dem allerede et forsprang over resten, det var ikke mange som hadde et bord i full konkurransestørrelse som de kunne spille på når som helst, året rundt.

– Han og broren ble begge veldig engasjerte i idretten og elsket å konkurrere, teste hverandre og prøve å finne måter å slå den andre. Det er et kjent fenomen at yngre søsken som vokser opp under slike vilkår ofte når et høyt nivå.

– Peter Charters. En lærer på barneskolen og bordtennistrener. Alle elever på skolen ble testet i bordtennis og de få som skilte seg ut ble invitert til Omega. Bordtennisklubben hans.

–  Omega var hverken stort eller luksuriøst, men det var åpent hele døgnet. Syed brødrene trente før skolen, etter skolen, i helger, ferier, enkelt og greit var de der så fort de hadde mulighet.

Alt tatt i betraktning virker ikke talentteorien like logisk. Alle disse faktorene er grunnen til Syeds suksess. Her kan vi trekke sammenligninger med utvikling av fotballtalenter. Hvorfor er Martin Ødegaard eller Martin Samuelsen så talentfulle i dag? Er det fordi de var heldig med treningskulturen rundt seg, ble motivert i ung alder av kompetent trener/far, var villig til å legge ned tusenvis av timer med meningsfull trening eller fordi de ble født med noe spesielt?

I neste artikkel om dette går vi nærmere inn på temaet ungdomsstjerner, Mozart blir nevnt, det samme blir Carol Dwecks teori om growth mindset.

Advertisements

2 thoughts on “Hva er talent, og hvordan skapes det?

  1. […] er del 2/3 i et sammendrag av boken Bounce, del 1 kan leses her (Hva er talent og hvordan skapes det?). Boken er skrevet av den tidligere toppidrettsutøveren Matthew Syed og tar for seg temaet talent […]

  2. […] Syed skriver i sine bøker Bounce (se her og her for mer) og Black Box Thinking om hvordan vi responderer på feil og ulykker definerer hvor […]

Leave a Reply