Posted on Leave a comment

Studietur til PSV

I mars besøkte jeg akademiet til den nederlandske storklubben PSV. Som med de fleste

IMG_0817.JPG
Veggene på “De Herdgang” var dekorert med bilder av spillere som har gått gradene her og senere slått gjennom på førstelaget.

nederlandske klubber var det ikke vanskelig å få adgang til akademiet. Vi var heldige nok til å få med en såkalt “invitational day” hvor klubben holdt foredrag om hvordan de jobbet på akademiet og ga oss en guidet tur rundt fasilitetene.

De ulike foredragene tok for seg temaer som scouting/rekruttering, treningsmetodikk og bruk av analyseverktøy og ble blant annet holdt av akademidirektør Art Langeler, analyseansvarlig på akademiet og akademiets speidere. Dagen ble avsluttet med U23 kamp med Jong PSV.

Dagen etter fikk vi vandre rundt på akademiet og se det vi ville av treninger. Der så vi både U19, U17, U16 og helt ned til U9. En slik studietur til Nederland anbefales på det sterkeste, der er akademiene helt åpne og de fleste trenerne er veldig åpne for spørsmål eller diskusjoner etter øktene. Fra parkeringsplassen kommer man inn i en kafe hvor det ofte sitter ungdomsspillere, foreldre og trenere å spiser eller bare slår av litt tid. Derfra har man utsikt over hovedbanen, gjerne kalt ministadionen, hvor de eldste ungdomslagene trener og spiller kamper. På baksiden av bygget ligger det flere baner i alle forskjellige størrelser og i både kunstgress og gress.

I denne artikkelen kommer jeg hovedsakelig til å gjenfortelle akademidirektørens budskap. Langeler identifiserte tre områder som måtte forbedres dersom klubben igjen skulle bli en talentfabrikk. Disse tre punktene låt som følger:

  • Rekruttering av spillere
  • Rekruttering av trenere
  • Oppgradering av fasilitetene

    IMG_0843.png
    “Eendracht Maakr Macht” (Vi tar vare på hverandre) er klubbens motto. Det var også synlig når mål skylle flyttes. Da hjalp alle til.

Langeler nevner også at kulturen i klubben er ekstremt viktig, men at den allerede var på plass før han ble ansatt. Han fortalte også om hvordan de delte opp en spillers utvikling i tre faser.

  • Fase 1: 8-12 år
  • Fase 2: 13-16 år
  • Fase 3: Fra 16 år til spilleren var klar for førstelaget

 

Rekruttering av spillere

Langeler synes ikke noe om systemet som fantes da han tok over i 2013. Da opererte de med et tradisjonelt prøvespillsystem hvor de valgte ut 15 spillere i 8-årsalderen og overlot de resterende håpefulle spillerne i nærområdet til lokale gressrotsklubber. Det førte til at de overså flere talentfulle spillere.

Langeler endret det til at klubben hjalp de lokale klubbene med å øke kvaliteten på treningene ved å ha egne trenere som jobbet “utenfor” akademiet. Denne prosessen hjalp PSV å danne seg et bedre bilde av flere spillere, som igjen bidro til at de valgte riktigere når den tid kom. Denne modellen fulgte de med spillere fra 8 til 12 år gamle. Den kan minne om modellen Odd følger, da de holder øye med spillerne i hele Telemark frem til sen ungdomsalder fremfor å plukke breddeklubbenes mest talentfulle spillere i alle aldre.

Rekruttering av trenere

Trenerteamene for hvert årskull er satt sammen av eks-proffer og utdannede trenere. Det ble tydelig når vi på omvisningen gikk forbi trenernes kontorer og fikk se den legendariske angrepspilleren Marco van Bommel sitte å planlegge økt. Senere fikk vi høre at også Ruud van Nistelrooy jobbet på ungdomsavdelingen.

De utdannede trenerne var som regel hovedansvarlige for lagtreningene og planlegging, og periodisering av disse, mens de tidligere spillerne var ansvarlige for de mer individuelle øktene. Begge trenerne deltok på begge treningstypene, og virket til å ha et godt samarbeid som gjorde det mulig å bytte på ansvaret og assistentrollen.

 

FasiliteterIMG_0818.JPG

De Herdgang, som akademiet heter, består av syv elleverbaner og flere mindre baner. Ikke
i nærheten så luksuriøst som akademiene til Man. City, Tottenham eller Chelsea, men kan minne litt om Liverpools Kirby for de som har vært der. Spillerne har tilgang på et lite treningsstudio, garderobre, kafe og fotballbaner, og det er egentlig det.

Det bør også være nok til å utvikle gode fotballspillere, men de har allerede startet utbyggingen av anlegget. I 2017 vil de ha bygget skole, boplass til ungdomsspillere samt utvidet det sportslige med en innendørshall og større treningsstudio.

Dette gjøres primært av to grunner. Det vil bli lettere for klubben å overtale spillere til å bli værende i klubben lengre, samt å signere spillere i konkurranse med andre toppklubber og det vil hjelpe dem å utvikle bedre spillere.

 

Treningsmetodikk

Fase 1 – 8-12 år

Tre treninger i uken. En av disse er valgfrie.

Klubbens største fokus i denne aldersgruppen var hurtighet svarte Art Langeler på spørsmål fra salen. Med dette mente han hurtighet i handling, i tankegang og i føtter. Fotballhurtighet med andre ord.

Trenerne på disse alderskullene hadde en veldig spillende tilnærming til treningene. De fleste øvelsene inneholdt både med- og motspill samt retning. Samtidig coachet de lite og lot spillerne gjøre feil. Iblant stoppet trenerne spillet og hadde diskusjoner med spillergruppa hvor treneren hadde en veldig spørrende tilnærming.

Det var i tillegg lagt stor vekt på å kunne bruke begge føtter. Under hver tekniske øvelse ble det brukt like mye tid med begge ben. Langeler mente at spillerne kun ville bruke sin sterke fot dersom de ikke ble tvunget til å øve begge ettersom det er mer komfortabelt å gjøre noe man mestrer. Dette så man resultater av oppover i aldersklassene, der var alle jevngode med begge føtter! En G16 spiller ble stående igjen etter trening for å øve på frispark, de tok han med begge ben…

 

Fase 2 – 13-16 år

Fire treninger i uken.

Her blir spillerne gjort ansvarlige for egen utvikling ved at de selv har som oppgave å se på filmklipp fra kamper og evaluere egen prestasjon. Dette bruker de i en diskusjon med en av lagets trenere, hvor trenerens oppgave er å stille spørsmål for å oppfordre spilleren til selvstendig tenking.

De individuelle øktene er nå på opp til den enkelte spilleren å ta initiativ til. Treneren vil selvsagt veilede og bidra, men valg av tema vil hovedsakelig være opp til spilleren selv.

IMG_0830.JPG
Standard oppvarming for spillere i fase 1 og 2, med 6v2 i rondos

Fase 3 – Over 16 år

Her skal treningene likne A-laget sine.

Treningene i denne alderen er ganske ulike fra de to første fasene. Her er det større fokus på taktiske ferdigheter og det stilles generelt større krav. Det skyldes delvis at det er først i denne alderen klubben ser til utlandet for å rekruttere spillere.

Skille mellom sekstenårslaget og syttenårslaget ble veldig tydelig når de trente samtidig på hver sin banehalvdel. De yngste varmet opp med rondos og hadde generelt mye possesionøvelser mens den eldre gruppen varmet opp helt uten ball, men med et oppsett som kunne minne litt om FIFA11+/Spilleklar.

IMG_0835.JPG
G17 varmer opp til trening

Om det er noen spørsmål eller innspill legg igjen en kommentar, send en tweet eller PM på facebook (her kommer vi også til å legge ut litt videoer fra treningene vi så på turen)!

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply