Posted on 1 Comment

Hvordan overtro og placebo fører til enorme prestasjoner

Dette er del 2/3 i et sammendrag av boken Bounce, del 1 kan leses her (Hva er talent og hvordan skapes det?). Boken er skrevet av den tidligere toppidrettsutøveren Matthew Syed og tar for seg temaet talent og ser på både fysiske og psykiske mekanismer som fører til at noen slår gjennom mens andre faller av. Denne delen kommer i hovedsak til å ta for seg de to emnene placebo og ritualer/overtro.

Fornuftige, logiske og rasjonelle mennesker blir ikke verdensmestre. For å lykkes med det må man ha en så ekstrem tro på egne ferdigheter at fakta må overses, eller i beste fall tilpasses eget verdensbilde. Muhammad Ali sa dette: «How can I lose when I have Allah by my side» før en av karrierens tøffeste kamper. Det var ingen tvil, Ali var ikke favoritt foran denne kampen, media spådde nederlag, men det betydde lite. For når kampen var over hadde Ali vunnet.

1

Religion ga Ali den nødvendige troen på suksess som gjorde det lettere for han å fjerne all tvil fra eget sinn. Også i fotballen ser vi flere og flere som utfører religiøse ritualer før de entrer banen eller før kampstart. Dersom begge lags spillere gjør dette før kamp og effekten ville vært lik ville hver kamp endt uavgjort, den virkelige effekten er en helt annen. Dersom en spiller har tro på at alt ordner seg så lenge han gjør sitt beste, uten et snev av tvil er sjansen for at han presterer bedre større. I et slikt perspektiv kan vi si at denne urokkelige troen på seg selv er essensiell for suksess, men lite rasjonell. Troen i seg selv er viktig, om virkemiddelet er overtro, religion eller noe annet er ubetydelig.

2

Når man selv er så full av tro på suksess har det lett for å smitte over til med-, motspillere og publikum. Vi har alle sett en fotballkamp hvor vi kan se at det kun er et spørsmål om tid før det ene laget scorer, da utstråler de gjerne den sikkerheten som både svekker motstandere og vekker publikum.

Verdenseliten danner ofte sitt eget bilde av hvordan ting har gått. Roberto Martinez og Brendan Rodgers er prakteksempler på dette. Etter å ha tapt 6-1 med Liverpool mot Stoke presterte Rodgers å uttale at han var fornøyd med andreomgangen, for der hadde han sett mye positivt. Om man som trener hadde lagt merke til alt det dårlige etter en slik kamp ville selvtilliten til hele gruppa knekket sammen og det ville vært vanskeligere å fremkalle en god prestasjon neste kamp. Fremgang gjøres ved å overse fakta og skape en innstilling immun for usikkerhet og tvil.

Tennisstjernen Serena Williams gikk i 2008 på ett sjokktap. I evalueringen etter kampen gikk hun gjennom oppkjøringen, egen kondisjon, fokus før kampen og endte med å legge skylden på at skolissene ikke var riktig knytt, hun glemte badeskoene på hotellet og at hun ikke spratt ballen fem ganger. På denne måten dro hun det negative fokuset vekk fra seg selv slik at hun hadde selvtilliten til å fortsette å prestere på et høyt nivå i neste turnering.

Den menneskelige hjernen vil alltid se etter sammenhenger. Har man spist kylling til middag dagen før en god kamp vil hjernen automatisk trekke en sammenheng mellom dette, har man kjørt en bestemt kjørerute til en kamp der man underprester vil det være naturlig å kjøre en annen vei neste gang. Det å legge skylden på eksterne faktorer kan også gi en falsk trygghet dersom det fører til at man tar lett på treningsarbeidet, det er derfor viktig at man ikke lar overtro og ritualer ta overhånd.

Boken anbefales på det sterkeste for både trenere, utøvere og alle andre som er interesserte i å utvikle seg selv og andre, har du noen spørsmål kan du kontakte oss på Twitter, Facebook eller legg igjen en kommentar her så hjelper vi så godt vi kan!

 

Advertisements

1 thought on “Hvordan overtro og placebo fører til enorme prestasjoner

  1. […] Syed skriver i sine bøker Bounce (se her og her for mer) og Black Box Thinking om hvordan vi responderer på feil og ulykker definerer hvor mye vi […]

Leave a Reply