Posted on Leave a comment

Pre-Season trening

Doble økter, løpeturer i skog og mark og lange flyturer til andre kontinenter for å spille showkamper er vanlige innslag i toppklubbenes sesongoppkjøring.

Når spillerne samles etter ferien er de som regel ute av form. Er det da hensiktsmessig å trene doble eller til og med triple økter? Sammenlign det med å tøye en strikk. Hvis man varmer den opp først, forbereder den på det som venter, kan den strekkes lengre enn om man tøyer den så langt det går på første forsøk. Overført til fotball betyr det at hvis man trener hardere og mer enn musklene tåler når spilleren er på sitt svakeste vil man få skader.

Moyes sin behandling av Robin van Persie under sesongoppkjøringen i Manchester United er et eksempel på dette. Van Persie hadde fullført en skadefri sesong under Ferguson året før, men trøblet seg gjennom hele sesongen under Moyes. Manageren uttalte at de hadde overtrent stjernespilleren for å bygge opp fitnessen hans. Få uker senere pådro han seg sesongens første strekk.Pepo

Guruen Pep Guardiola overasket Bayerns spillere ved å involvere en fotball gjennom hele oppkjøringen. Ikke løpeturer i skogen som de var vant til, men enkelt og greit bli vant til å spille fotball på et høyt tempo. I «Pep Confidential» forteller han om en episode hvor han hadde hatt en ekstraøkt for å trene backfireren. Etter den høyintensive økta spurte spillerne om de fikk lov til å løpe noen runder før de dro hjem. Det fikk de lov til, Pep så på og lo av det hele og forklarte senere at det eneste det hjelper med er at de nå tror de har trent bedre.

Guardiola trener ikke fitness, taktikk eller teknikk isolert. Fotballfitness er noe annet enn lav-intense løpeturer i skog, det er noe annet enn runder med doggis. Fotballfitness trenes ved å spille fotball med høy intensitet og over en gitt tid på 90-120 minutter. (Les våre artikler om fotballhurtigheteller teknikktrening i fotball for mer info)Kloppo

Liverpoolmanageren Jurgen Klopp har en annen innfallsvinkel da han nå varsler om triple økter foran neste sesong. Han tilhører en annen skole enn Guardiola og har derfor en annen spillestil. Klopp er avhengig av å ha spillere som er i stand til å løpe lengre enn motstanderen og både ta kontringer og å opprettholde et sinnssykt press uten ball. Han har nettopp vært gjennom noen måneder med skadebonanza, det vil bli ekstremt interessant å følge med på om han klarer å unngå dette i neste sesong.

Swansea er et eksempel på en topp moderne klubb som bruker moderne teknologi og baserer oppkjøringen på forskning og fakta. Oppblåsbare isbad og såkalte snoozeboxes hvor spillerne skal ta en lur for å sikre optimal restitusjon.

For mer info rundt dette anbefales Raymond Verheijens bøker.

«Pep Confidential» forklarer alt av Guardiolas tanker rundt temaet.

Advertisements

Leave a Reply