Posted on 1 Comment

Taktisk analyse av Liverpool (v Sevilla)

Liverpool kom til finalen med få skader, men nøkkelspillere som Origi og Henderson ute av kampform. Laget de stilte var noe preget av det, men samtidig noe av det sterkeste de har stilt hittil denne sesongen. De helrøde fra Merseyside gjorde ingen dårlig kamp, men møtte ett sterkt Sevilla lag som sannsynligvis ville vært med å snuse på den berømte fjerdeplassen i Premier League.

Før kampen hadde Liverpool kun hatt to hviledager siden de avsluttet sesongen borte mot WBA. Sevilla spilte sist på lørdag og hadde derfor tre hviledager. Hviledagsstatistikken var allerede imot Liverpool da kroppen trenger minimum tre dager på å restituere seg fullt etter en kamp.

LiverpoolStruktur.png

Når Liverpool presset høyt lå de i en 4132 formasjon med Sturridge og Firmino øverst, Lallana, Milner og Coutinho i leddet bak mens Emre Can dekket rommet foran midtstopperne. Forsvarsfireren som bestod av Clyne, Kolo Toure, Lovren og Moreno falt både tidlig og dypt for å demme opp for trusselen Sevillas hurtige nummer 9, Kevin Gameiro, sto for. Samtidig sørget de fem øverste for å dekke pasningslinjer til spillerne i mellomrom. Som et resultat endte Sevilla med å slå flere lange baller mot Liverpools midtstoppere.

De første 15 minuttene presset begge lagene godt og med en slik intensitet at ingen fikk roet ned spillet. Det ble slått mange upresise klareringer av begge lag. Etter hvert når kampen roet seg litt tok Liverpool tak, men slet fortsatt med å spille seg gjennom det spanske laget.

Når midtstopperne hadde ballen skjøv Liverpool backene veldig høyt mens den defensive midtbanespilleren droppet mellom dem. Det skapte en 3v2 situasjon mot Sevillas spisser og skal i teorien gi laget flere spillpunkter høyt i banen. Med Clyne og Moreno høyt og bredt kunne Lallana og Coutinho forlate sine plasser og drifte innover mot Firmino/Sturridge.

LiverpoolFrispillingsfaseStruktur.PNG

Som vi kan se av bildet over har ballfører (Lovren) ingen realistiske pasningslinjer. Det skyldes at Liverpool står svært bredt og prøver å strekke motstander horisontalt (bortover) og vertikalt (oppover). Denne strukturen kan skape rom i og mellom motstanders ledd, men gjør det også nærmest umulig å vinne ballen fort etter å ha mistet den.

Jurgen Klopps Liverpool har etterhvert blitt kjent for å presse umidelbart etter balltap for å vinne ballen mens motstander er i ubalanse. Med en så åpen struktur som laget har i denne situasjonen vil ikke det være mulig.

Utover i kampen virket det som Klopp endret frispillingsmønsteret en smule ved å dytte backene enda høyere og å be Milner (høyre) og Kolo Toure (venstre) være i half-space (vertikale rommet mellom 5 meteren og 16 meteren). Klippet under viser hvordan de enkelt spilller seg forbi Sevillas første pressledd ved denne metoden.

 

Når Liverpool kom seg inn på motstanders tredjedel var det som oftest fra høyrekanten. Duoen Clyne og Milner skapte en del sjanser, men Clynes offensive begrensinger ble svært tydelige og man kan undres hvorfor Liverpool ikke angrep mer på Morenos side. En mulig forklaring kan være at Klopp ønsket at Moreno skulle holde seg dypere for å holde Gameiro i sjakk. Klippet under synliggjør Clynes svakheter i angrep, evner kun å dribble til høyre samt svake valg.

 

Liverpool slet med å involvere de to brasilianerne i Firmino og Coutinho. I rommet de trives fant man ofte Daniel Sturridge istedet. Det svekket angrepet både i form av at brasilianerne er flinkere på små flater, langskudd og til å sette opp medspillere i bakrom og at man mistet trusselen Sturridge stiller med. Av spillerne Liverpool startet med i går er Sturridge den eneste som liker å true bakrom, når han falt for å involvere seg mer gjorde han det derfor mulig for Sevillaforsvaret å presse høyere opp og gi Liverpool mindre rom å spille i.

Det Liverpool gjorde aller best denne førsteomgangen var uansett det høye presset. Som nevnt tidligere presset de i en 4312 formasjon. Det viste seg å være effektivt da og de kom til flere store sjanser etter brudd høyt i banen.

HøytPress.PNG

Liverpool gikk til pause med en fortjent 1-0 ledelse og etter å ha levert en solid omgang. Takket være det høye presset hadde de for det meste hatt god kontroll på Sevilla. Man kan også argumentere for at de røde skulle hatt en straffe idet en Sevilla forsvarer stopper en gjennombruddspasning langs bakken etter at Liverpool har vunnet ballen høyt i banen og raskt spiller seg mot mål.

ExG1omg

“Mental is physical” er et utrykk som passer fint til å beskrive disse to omgangene. Det tar kun noen sekunder før en svak klarering og kaos mellom første- og andreforsvarer fører til at Sevilla utligner. Det er fortsatt 1-1, men Liverpool er ute av det. Momentumet i kampen har så til de grader skiftet, Sevilla kjører på mens Liverpool prøver seg på noen halvhjertede kontringer og noen langskudd. Sammenlign disse to kartene fra Michael Caley (@MC_of_A).

ExG2omg

Sevillas første scoring kommer etter svak klarering på bakre stolpe av Moreno, samtidig som Coutinho er feilpossisjonert. Klareringen tillater Sevilla å angripe igjen umidelbart. Både Coutinho og Moreno setter så full fart mot ballfører uten tanke på at en bør sikre. Sevillaspilleren glir mellom de to og ankommer rommet der flest innlegg som fører til mål kommer fra. Derfra har han en enkel jobb med å plukke ut måltyven Gameiro som står foran mål og venter.

1-1.PNG

Utover i andreomgangen blir de blir veldig passive i omstilling til forsvar. Det ender ofte med at noen presser mens andre faller, som gjør det enkelt å spille mot. I etablert angrep på siste tredjedel fortsetter problemene. Liverpool har veldig mange spillere feilvendt foran og på samme side som ballfører. Det gjør det svært vanskelig for ballfører å skape noe med ballen.

Etter 1-2 målet kommer etterhvert både Origi og Benteke på. Strekken i laget blir enda større, men målet ser nå ut til å være å spille opp på en av de som kan holde på ballen. Det ser også ut til at man ønsker innlegg fra Clyne eller Milner på høyre og det angripes merkbart mer langs den kanten.

Om det er noen spørsmål eller noe du er uenig i kommenter her, på facebook eller på twitter. Dette er vår første analyse med videoklipp så vi setter pris på all feedback! Om du skulle ønske flere klipp/bilder fra kampen ta kontakt så ordner vi det!

Har vært noe trøblete med videoer i artikkelen. Her er alle filmklipp og bilder vi tok fra kampen. 

https://www.dropbox.com/sh/3jakh0du5kc37uq/AAAEI3q_mKDpl7Hq33g8ooQAa?dl=0

Advertisements

1 thought on “Taktisk analyse av Liverpool (v Sevilla)

  1. Veldig enig med det dere skriver her, kunne godt skrevet litt mer om hvordan Sevilla presset. De lå ofte igjen med de to sentrale og presset med de fire offensive, de presset spesielt hardt i starten av 1.omgang. På målet til Liverpool så blir de to sentrale liggende litt for høyt, noe som gjør at Firminio og Coutinho får mye rom mellom forsvarsfireren og midtbaneduoen. Fortsett med disse analysene:)

Leave a Reply