Posted on Leave a comment

Den italienske eventyrhistorien

Endre Lübeck har gjort oss en tjeneste og tatt en titt på en spesiell historie i årets europamesterskap:

Som 23-åring spilte Emmanuele Giaccherini i fjerdedivisjon for Pavia i Italia. Han holdte på å legge opp som fotballspiller. Nå, åtte år senere, er han nøkkelspiller på Italia-laget som møter Spania i 1/8-finalen i EM mandag kveld.

Skjermbilde1.PNG
Foto: Nazionale Calcio/flickr.com

– Giaccherini er beviset på en spiller som har gjort en «gavetta», uttalte Italia-trener Antonio Conte for noen år siden.

Fare la gavetta er et italiensk uttrykk som handler om at du har hatt en kronglete og lang vei til toppen. Emanuele Giaccherini har imponert i årets EM, og har virkelig gjort en «gavetta» for å jobbe seg til fast plass i Italia-trener Antonio Contes midtbanefemmer. Han er en såkalt «late bloomer».

Den 167 centimeter høye gressgraveren Giaccherini vokste opp i en arbeiderfamilie i den lille byen Talla. Som 15-åring var det nære på at han måtte slutte med fotball. Giaccherini fikk indre blødninger da han kolliderte med en keeper. Skaden var svært alvorlig, og han måtte operere bort milten.

Han fortsatte å spille, og noen år senere gikk han til Cesena. Han banket inn mål i Campionato Nazionale Primavera, som er en U20-turnering arrangert av det italienske fotballforbundet. Likevel var han ikke god nok for A-laget til Cesena. Fra 2004-2008, altså fra han var 19-23 år, ble Giaccherini leid ut til småklubber i lavere divisjoner som like godt kunne vært navn på forskjellige pastaretter: Forli, Bellaria Igea og Pavia. Pavia, som han spilte i som 23-åring, var et 4.-divisjonslag da Giaccherini spilte der i 2007/2008-sesongen.

Giaccherini slet voldsomt mye med skader i denne perioden, han brakk blant annet både kragebeinet og foten. Han måtte rett og slett bestemme seg for hva han ville gjøre med livet sitt. Skulle han gi fotballen en siste sjanse, eller legge opp og gjøre noe annet? Som 16-åring hadde han sommerjobb i en betongfabrikk, og Giaccherini ringte fabrikken for å høre om det var sjanse for å få seg jobb der.

Men så var dette med tilfeldigheter, da. Giaccherini hadde gjort det bra i Pavia, og fikk en siste sjanse i hans opprinnelige klubb, Cesena, før 2008/2009-sesongen. Før en treningskamp ble en av spissene skadet, og da spurte den nyansatte Cesena-treneren Pierpaolo Bisolo om det var mulig at «han lille fyren» kunne vikariere i treningskampen.

Giaccherini løp som en gal hele matchen – akkurat som han gjorde mot Belgia og Sverige i de innledende rundene i årets EM, og scoret mål – akkurat slik han gjorde i åpningskampen mot Belgia. Han imponerte såpass mye at han gjorde seg fortjent til fast plass på Cesena.

2008/2009-sesongen rykket Cesena, med Giaccherini og Simone Motta som radarpar på topp, opp fra Serie C til Serie B. Sesongen etter rykket de videre opp til Serie A.

Siden den gang har Giaccherini spilt fotball på det øverste nivået, han var blant annet i Juventus fra 2011-2013. Her slet han imidlertid med å spille fast i sterk konkurranse med andre midtbanespillere som Claudio Marchisio, Andrea Pirlo, Paul Pogba og Arturo Vidal.  I denne perioden, som 27-åring i 2012, fikk Giaccherini for øvrig sin landslagsdebut.

I 2013 ble Giaccherini solgt til Sunderland, men heller ikke her har den løpsvillige midtbanespilleren spilt fast og etablert seg skikkelig. Denne sesongen har han vært lånt ut til Bologna.

Før mesterskapet ble Conte latterliggjort av calcio-fans for å ta med Giaccherini i troppen foran spillere som Milans Giacomo Bonaventura og Napolis Jorginho. Conte ble enda mer latterliggjort da det ble klart at Giaccherini skulle starte åpningskampen mot Belgia istedenfor for eksempel Thiago Motta.

Kritikerne har stilnet nå. «Proletario» (arbeideren) som Conte kaller han, har overbevist. Mannen som spilte i 4.-divisjon og holdte på å slutte med fotball som 23-åring, er svært sentral på et Italia-lag som nå plutselig regnes som outsidere til å vinne hele EM.

Skjermbilde.PNG

Foto: Nazionale Calcio/flickr.com

Hvor veien går videre for Giaccherini etter EM er uvisst i skrivende stund. Men Giaccherini-supporteren Conte skal trene Chelsea fra høsten av, og Chelsea trenger jo en hardtarbeidende midtbanespiller…

Kilder: FourFourTwo, La Republicca, Aftonbladet, SkySports, Gazzetta dello Sport, Sportweek, Corriere dello Sport, Tuttosport.

Advertisements

Leave a Reply