Posted on 1 Comment

Drømmeuke for Tomás Pereira

Tomás Pereira (28) kommer fra Portugal, men har bodd i Norge mesteparten av de siste fire årene. Nå har han skrevet under en kontrakt som gjør ham til Sporting Lisboas nye hovedspeider i Skandinavia. Nyheten ble først delt av Pereira på Facebook.

For portugiseren kommer denne positivebraaten.jpg nyheten i tillegg til at Portugal nylig ble europamestere i fotball. 28-åringen skal bo i Oslo de neste årene. Fram til nylig bodde Pereira på Melbu i Nordland fylke, hvor han jobbet som lærer, var assistenttrener på Melbo ILs A-lag og hovedtrener for B-laget.

Rollen er en deltidsjobb som han skal gjøre samtidig som han er involvert med Snarøya FK. Speiderrollen innebærer at Pereira blir å se på stadioner i Oslo-området framover. Speiderrapportene vil han levere gjennom et eget system som benyttes av den portugisiske storklubben. Pereiras nye rolle er en av flere forandringer i Sportings speidersystem, ettersom klubben nå ønsker flere speidere i flere land.

Pereira har også vært ungdomstrener i Quintajense FC, Sandnes Ulf og trener og spillerutvikler i Hana IL (begge i Sandnes, Rogaland fylke), i tillegg til i Sporting Lisboa – hvor han nå altså har hovedansvaret for speidingen i Skandinavia. Sporting er en av de største klubbene i Portugal, med flere portugiske europamestere (blant annet keeperen Rui Patrício og midtbanespillerne William Carvahlo, Adrien Silva og João Mário.)

Hva tenker du om den nye rollen?

– Det er en drøm for meg å kunne jobbe med klubben i mitt hjerte. Jeg har tidligere speidet på unge spillere for Sportings ungdomslag, men dette er mer koplet opp mot første- og andrelaget. Det foreløpig speidernettverket mitt er de andre speiderne i Sporting, og også et par stykker i Porto og Benfica. Jeg gleder meg til å møte nye speidere og dele tanker og erfaringer med dem, forteller Pereira til Fotballdykket.

– Jeg har mottatt mange råd fra klubben og andre speidere, og da er det viktig å lytte og lære av dem med mer erfaring. For øvrig har jeg alltid følt begeistring for tanken på å være speider. Jeg ser kamper fra alle slags ligaer, og kjenner derfor til mange spillere rundt om i verden – være seg den emiratiske, tyrkiske og så videre.

Betyr det at speideren Tomás Pereira kommer til å sende inn relativt mange rapporter til klubben sin?

– Nei, det kan jeg ikke uttale meg om, siden jeg ikke vet hvor mange rapporter andre speidere pleier å sende inn. Jeg tror de fleste speider ser mange kamper, og har et stort kunnskapsnivå om spillere på verdensbasis. Jeg ser så mange kamper som mulig fordi det er mye talent rundtomkring i verden.

Hvilke ferdigheter er man ute etter i Sporting?

– Når vi analyserer spillere er vi først og fremst ute etter relasjonen til ballen. Det vil si den tekniske relasjonen, evne til å utgjøre en forskjell i en mot en-situasjoner og avgjørelser med ballen. En spiller som ikke kan ta vare på ballen eller spille gjennom ledd, kan ikke spille for Sporting. Deretter er vi ute etter forståelse av spillet og spillprinsippene. Mentalt må de ikke falle legge seg ned og gråte etter feil. Og så må de ha utøve positiv innflytelse på medspillere.

– I tillegg ønsker vi hurtighet. Ikke med ball, men kjappere i hodet enn de andre – slik at de forutser situasjoner. Xavi er et godt eksempel på en som var kjapp i hodet, men ingen Usain Bolt i beina. Det er vi ute etter – kjapp hjerne, ikke i muskelfibrene, konstaterer Pereira.

Hvem er dine favorittspillere i Norge?

– Det er konfidensielt, så jeg kan ikke røpe navn. Speiderverdenen er liten, og vi jobber konfidensielt for å unngå konkurranse om spillere vi er ute etter. Men en spiller jeg personlig har sansen for er Odds Rafik Zekhnini. Han har god teknikk, og er god en mot en.

Fotballdykkets skribent Jonas Munkvold er usikker på hva slags spillere i Norge som oppfyller kravene til å spille for Sporting. Muligens Vålerengas Ghayas Zayid, som skaper gjennombrudd og tenker kjapt. For øvrig mener Munkvold det er smart av Sporting å rette øynene mot Norge, da det foregår mye spennende i fotball-Norge. 

– Og dette bør i alle fall gi litt ekstra motivasjon til alle som er involvert i den norske barne- og ungdomsfotballen. Et tegn på at europeiske storklubber tar oss på alvor. Det er også grunn til å tro at de er interessert i den framvoksende generasjonen spillere. Forhåpentligvis vil dette føre til at norske klubber legger vekt på egne talenter, sier Munkvold.

Fotballdykkets eksklusive artikkel i forrige uke var et temaintervju med Tomás om portugisiske og norske treningsmetoder. Dersom du ikke har lest intervjuet, er dét en mulighet til å bli kjent med treneren Tomás Pereira.

Advertisements

1 thought on “Drømmeuke for Tomás Pereira

  1. […] at Fotballdykket skrev artikkel om at portugiseren Tomas Pereira hadde fått speiderjobb som Sportings speider i Skandinavia fikk jeg venneforespørsel fra Bruno Filipe Reis. Han er også portugiser, men det viser seg at han […]

Leave a Reply