Posted on 1 Comment

Fotballdykkets vorspiel før ligastart, aka Pep-diskusjonen som nesten aldri tok slutt

Snart sparkes den nye Premier League-sesongen i gang. Nervene er på høyspenn, nye spillere har kommet inn dørene, treningskamper er spilt. Nå er det tid for å spå taktiske trender, tabellplasseringer, resultater og alt som hører med i et fotball-vorspiel. Vi har samlet et knippe eksperter som utgjør panelet i denne artikkelen.

Panelet består av Peder Bjugn, Jonas Munkvold, Petter Skogsletten, Tomás Pereira, Mason Minister, Sebastian Loram og Michael Musaba.

Vi jobbet utifra tanken at vi skulle dekke så mye som mulig om Premier League, men det viste seg at det mest interessante var Pep Guardiola. Jonas og jeg prøvde for harde livet å gjøre en diskusjon som favnet bredt, men det var til tider vanskelig. Spesielt fordi vi selv synes Pep er det mest interessante temaet. Så artikkelen ender opp som en diskusjon med to deler – den med Pep og den uten. Så håper jeg dere finner noe å plukke med seg inn i den nye sesongen, som garantert blir en som er verdt å følge.

Hvordan ser formasjonen til Chelsea ut?

Peder Bjugn (PB): Aner jeg begeistring over muligheten til å få iaktta så mange store managernavn denne sesongen?

Jonas Munkvold (JM): Jeg tipper Mourinho eller Conte blir årets manager. Klopp får en god start (hvis han unngår får mange skader på nøkkelspillere), og Pep starter tregt, men slår stort an rundt desember måned.

Mason Minister (MM): Pep vil ha samme problemet som Klopp. Jeg tror at med Manchester Uniteds forsterkninger på så å si alle områder, så vil de vinne ligaen. For øvrig vil Premier League ha noen fascinerende taktiske bataljer, noe den aldri har hatt tidligere, for å si det sånn.

PB: Tror du engelsk fotball generelt har kommet dårlig ut av det fordi taktiske bataljer av rang har vært fraværende?

MM: Muligens. Jeg tror det engelske landslaget vil forbedre seg nå som Pep er sjef over spillere som Hart, Stones og Sterling. Helst skulle jeg sett flere engelskmenn i City. Men forresten, jeg kom akkurat på at Sam Allardyce er ny sjef – og alt de lærer under Pep vil avlært, så det er bortkastet likevel.

PB: Jeg er ikke sikker på at City sitter igjen som vinner etter Stones-avtalen. Jeg synes Stones er milevis unna å være perfekt defensivt, og tror ikke han kommer til å spille mye mot lagene med de beste angriperne. Jeg tror han vil være en god spiller mot lag som Bournemouth eller West Brom. De betalte i alle i overkant mye for et uferdig produkt.

Sebastian Loram (SL): Jonas snakket om at Manchester City må forbedre seg i fasen frispilling fra keeper. Stones vil være et stort steg framover i så måte. Jeg tror Conte vil bli en suksess, selv om Chelsea ville ha vært sterkere dersom de klarte å signere Naingollan. Han er en veldig dynamisk spiller med mye energi.

Dette er spekulasjon, men jeg forventer at Conte vil spille Matic som sittende bak Fabgregas og Kante. Men jeg mener at Kante sittende bak Fabregas og Naingollan vil være en enda bedre formasjon, spesielt i et mannsmarkeringssystem. Men dette vil eliminere Matics egenskap til å falle ned i backlinjen som en ekstra forsvarsspiller (som tillater vingbackene å angripe). Og så har man Matics ekstraordinære venstrefot. Uansett, Naingollan vil være et godt alternativ sentralt, og kanskje som vingback i framtiden?

Michael Musaba (MMu): Peder, jeg skjønner hva du mener angående Stones, men Mourinho sa noe interessant etter Charity Shield-kampen. Hva er egentlig overpris dersom en spiller blir en suksess? Suksess vil gjøre teorien om overpris til en myte.

PB: Det har du rett i. Mange spillere har også blitt kritisert av fansen fordi de mener at spillerens overgangssum var i overkant. Spillere vurderes for ofte etter prislappen, ikke etter ferdigheter og deres historie.

PB: Liverpool-Arsenal er den første megakampen i årets sesong. Hvem vinner?

SL: Liverpools front firer er kreativ og veldig bevegelig, mens jeg er usikker på om Wenger vet hvem som er hans beste midtbane- og angrepsalternativer. Likevel tror jeg det ender 1-1 med en mulighet for et klassisk Arsenal-Liverpool klimaks på slutten.

Er Pep tidenes beste taktiske manager?

JM: Det er riktig som Sebastian sier – Stones vil være et stort steg i riktig retning for City. Spesielt siden Pep trolig er den beste taktiske treneren i verden, og jeg forventer at han integrerer sin filosofi på null komma niks. Stones var svak til tider i fjor, men la oss huske hvor svake Everton var defensivt. Ingen andre lag i ligaen vant ballen dypere i gjennomsnitt, så rollen han forventes å gjøre i City, vil være svært forskjellig fra i Everton, og det vil passe ham langt bedre.

MM: Absolutt riktig, Jonas. Men jeg er litt uenig med Sebastian angående Chelsea. Jeg synes de har en perfekt balanse med Matic/Kante og Fabregas som høyre indreløper.

MMu: Ja, enig i det!

Tomás Pereira (TP): Jeg er ikke helt enig med Jonas i at Pep trolig er den beste “taktiske” treneren i verden for øyeblikket. Jeg mener at man må evaluere trenere ettet deres evne til å evaluere og observere laget i de fire kampfasene. Og Pep er best når det gjelder offensiv- og defensiv overgang. Men han er ikke best når det gjelder defensiv organisering. Faktum er at det er mange som er bedre i akkurat den fasen.

For meg er dette grunnen til at han ikke vant Mesterligaen med Bayern München. Hans filosofi er basert på et sterkt fundament i defensiv overgang – med høy defensiv linje og mange spillere rundt ballen, og dette resulterer i at laget ikke er forberedt på å miste ballen og når motstanderlaget da får ballen vekk fra sonen med aggressivt press – spesielt i de sentrale korridorene, så er laget dødt. Eksempler på dette var det flust av i fjorårets finale i Mesterligaen mot Juventus. For meg er Pep den beste treneren, men ikke den “taktisk” beste treneren i historien!

JM: Godt poeng, Tomás. Men når det er sagt, så skal det tillegges at Pep er god på å få lagene hans til å spille på sine styrker, og dermed unngå situasjoner hvor laget hans må forsvare seg i lengre perioder av kampen. Enig?

TP: Akkurat! I kamper hvor Bayern München måtte forsvare seg mer (som i utslagsrundene i Mesterligaen), så slet de mer enn mot middelmådig motstand i Bundeligaen. Men hei, jeg setter fremdeles Pep og City som gullfavoritter framfor min personlige favoritt, som er Mourinho – og hans treningsmetodologi.

Er Hart en keeper som Pep kan spille?

SL: Noen som tror at Pep vil erstatte Hart med Ter Stegen?

TP: Han vil spille med så få engelskmenn som mulig. Om dette innebærer keeperen også, gjenstår å se, men det er i alle fall sikkert at keeperen hans må være god også med beina!

PB: La oss ha det klart, Joe Hart er ingen dårlig keeper når han spiller for Manchester City. Peter Schmeichel gjorde også tabber. Jeg fulgte Birmingham nøye den sesongen Hart spilte på utlån i klubben, og det var den beste sesongen gjort av en keeper jeg noensinne har overvært.

JM: Men er Hart kapabel til å være førsteangriper? Kan han plassere seg med hensikt å være offensiv? Er han riktig type keeper? Jeg mener han vil være en fantastisk keeper for et lag som havner midt på tabellen. En ypperlig skuddstopper, men ikke mer enn det.

PB: Har ferdigheter med beina så mye å si? Hva er keeperens viktigste oppgave?

JM: Det kommer an på spillestil og kvalitet i laget i forhold til resten av lagene i ligaen.

TP: En av keeperens viktigste oppgaver er å starte angrep!

PB: Ville du heller hatt en Victor Valdez på toppen av sin karriere i stedet for Joe Hart når du er trener for Manchester City?

JM: Barcelonas keeper trenger ikke de samme attributene som Newcastles keeper.

PB: Derson man møter lag som for eksempel Liverpool mener jeg at en keeper trenger de samme ferdighetene.

JM: Det avhenger av spilleplan. I tidlige år var nok det du hevder mer tilfelle, men Pep vil dominere ballen. For å gjøre det, trengs en annen type keeper.

PB: Hvilke keepere, sett bort fra Manuel Neuer, er egentlig fantastisk med beina?

JM: I min mening de fleste tyske og spanske keepere.

TP: Sergio Rico (Sevilla), Donnaruma (AC Milan), Rui Patrício (Sporting), Julio César og Ederson (Benfica), Oblak (Atlético), og de fleste i Tyskland.

PB: Men dere kan da ikke seriøst påstå at noen av de er bedre enn Hart? Eller vil dere kjøpe en ny keeper, som er god med beina, og spille ham i 25 ligakamper, og så velge Hart mot de bedre lagene?

JM:  Spørsmålet er hva er en god keeper? Og svaret er at man må se på treneres spillmodell. Se på keepere som går fra mindre klubber til større klubber. For eksempel gikk Mignolet fra å være fantastisk i Sunderland til middelmådig i Liverpool.

PB: Men han har mentale problemer som hindrer ham fra å prestere stabilt. Han er skjør, men er en monsterkeeper når hodet hans er på riktig sted.Han gjør få klassisk keepertabber, og enkelte av redningene han presterer er Peter Schmeichel-klasse. Men jeg skjønner at jeg er omtrent den eneste i verden som mener at Mignolet er god keeper.

Bør Arsenal kjøpe Lukaku?

PB: Selv om Everton stjal en ypperlig manager så mangler gode spillere i mange posisjoner. Jeg tror de vil gjøre en dårlig sesong dersom de ikke henter en virkelig god spiller.

JM: Jeg tror Everton havner topp-10, men tror ikke de gjør det bedre enn 8.plass, fordi Koeman ikke vil klare å implementere stilen sin på så kort tid.

MM: Usikker, Koeman er veldig effektiv, men jeg kan ikke nevne noen av spillerne de har hentet, så de må definitivt handle.

JM: Gikk ikke Ashley Williams fra Swansea til Everton?

MMu: Og de må fikse Lukaku-situasjonen.

MM: Arsenal burde kjøpe Lukaku, er du ikke enig?

MMu: Jeg tenker også at Lukaku er en god spiller for Arsenal.

JM: Enig i at Lukaku er en god fit for Arsenal.

MM: Lukaku er den eneste spissen Arsenal i det hele tatt burde vurdere å kjøpe.

MMu: Mason, mener du spissposisjonen er den eneste posisjonen, sett bortfra midstopperposisjonen, som bør forsterkes i Arsenal?

MM: Absolutt, faktisk ville jeg også solgt Walcott. Arsenal har for mange vingspillere, Walcott vil aldri slå helt igjennom i klubben, men det er ingen stor greie om de ikke selger ham, fordi Arsenal gjør det aldri bra når det gjelder skadeplager uansett. Og Jonas, du husker vel at Koeman gjorde det bra i starten med Southampton?

JM: Alle vil gjøre en god start med Southampton. De har en god modell for kontunuitet, og alt er på plass med en gang en ny manager kommer inn dørene.

MMu: Men det betyr ikke at laget vil spille god fotball, det betyr bare at det er stabilitet og god organisering i klubben.

JM: Hvordan vil Southampton gjøre det i år? De har mistet nøkkelspillere i Mane, Pelle og Wanyama. Kan de fortsette å imponere?

Hvilken forskjell utgjør det når lagene starter sesongoppkjøringen?

PB: Hvor viktig er treningskampene før sesongen? Hvordan skal vi forstå at Liverpool knuste Barcelona 4-0?

TP: Det viktige er å evaluere innlæringen av prosessene, og ikke selve resultatene i kampene.

PB: Liverpool startet å sesongoppkjøringene, med treningskamper, tidligere enn Arsenal. Tror du det utgjør en forskjell?

TP: Ja, men det kommer av hva slags manager lagene har. Hadde det vært West Brom eller Wigan hadde det ikke utgjort noen forskjell. Klopp vet akkurat hvorfor treningskamper er viktig, og det er fordi han må evaluere prosessen, og han vet at han må være striks denne sesongen for å klare topp-4. Når det gjelder Wenger, så durer han avgårde slik han alltid har gjort det. Han forandrer ikke sin spillmodell, og det betyr at vi vet allerede at Arsenal kommer til å ha noen gode kamper, med god offensiv organisering, men at de vil være katastofal innen defensiv organisering og defensiv overgang.

MMu: Du sier at det ikke hadde spilt noen rolle dersom for eksempel West Brom eller Wigan hadde startet sesongoppkjøringen tidligere?

TP: Ja. Jeg tipper de har engelske trenere, og de jobber på samme måten – det er ingen progresjon i treningsprosessene, intensiteten og treningskonteksten er alltid lik. Dermed spiller det ingen rolle for deres sesongstart og måte å spille fotball på, om de starter en uke tidligere.

MMu: Jeg er ikke enig, fordi det du kan ikke vite at Eddie Howe vil tilnærme seg sesongen på samme måte som Tony Pulis vil gjøre? Jeg mener, Pulis vil gjøre laget godt forberedt på å sitte dypt i kamper for å tjene ett poeng, så jeg mener det ikke er riktig å generalisere alle engelske trenere til en type, på samme måte som du ikke kan generalisere alle tyske trenere til å være en kopi av Klopp eller Tuchel.

TP: Så bra at tør være uenig, det er godt tegn og fantastisk bidrag til diskusjonen. Tilnærmingen kan være forskjellig, men resultatet (prosessen) vil likevel ende i en samme spillestil – som er lange baller fra begge lags trenere. Jeg er 99 prosent sikker på at 90 prosent av de engelske lagene spiller en form for langball-fotball (jeg nedjusterer til 90 prosent fordi topplagene nå ikke spiller den formen for fotball).

Og lagene er fremdeles dårlig organisert bakover, og dette er grunnen til at det er mye show og mye mål i ligaene. Faktum er det som gjør fotballen morsom for supporterne er rett og slett mangel på god defensiv organisering- og overgang. Lagene i Championsship kopierer lagene i Premier League og karusellen går nedover, ikke sant. Derfor blir det så spennende i år, med nye gode, taktiske managere – som kan endre en hel generasjon engelske trenere framover.

Hva kan vi vente oss av Tottenham?

MMu: Jeg er ikke sikker på om Pep vil vinne ligaen med Man City allerede i år. Både i Barcelona og Bayern München hadde lagene bedre balanse i troppen, og dette bidro til at laget var i bedre stand til å utøve hans filosofi.

TP: Filosofien hans er ikke så annerledes, det handler om å ha ballen med seg. Se bare på treningskampene de har spilt, der har de hatt stort sett over 65 prosent ballbesittelse i hver kamp etter min oppfatning.

MMu: Jeg betviler ikke hans filosofi. Jeg sier bare at City ikke er i den beste tilstanden til å vinne Premier League denne sesongen.

TP: Vi får se, jeg likte veldig godt det jeg så av dem i treningskampene i forhold til kampene City spilte i fjoårets sesong.

Petter Skogsletten: Hvis vi ser bort fra filosofi, og til Premier League generelt, dette vil være Peps største utfordring. Han har signert Gundogan, Nolito, Sane, Jesus og Stones. Dette viser konturer, men de har fremdeles litt dødkjøtt i stallen (Nasri, Navas, Yaya, Clichy, Kolarov), og disse vil ikke bringe dem til topps.

Dere har foreslått Manchester United som vinnere, og jeg er enig. De har forsterket seg med signeringer, som allerede har bevist seg sterke. Pogba er et av problemene, slik jeg ser det. Hvis vi ser bortfra prislappen (noe som er vanskelig), så møter han forventningene om både å være det defensive beistet og samtidig den kreative styrken som skårer mål. Forrige sesong spilte han 38 kamper for Juventus, skårte 9 mål og 12 målgivende. Og totalt 10 gule kort. Og han hadde et middels Europamesterskap. Nainggolan leverte 6 mål, 2 målgivende og 10 gule kort for Roma. Pogba er yngre, og prislappen vil være en bør på hans skuldre. Selv skuldre som holder oppe et stort ego fra før.

SL: Jeg vil argumentere for at Pep ser nytten i Navas og Clichy. Evnen til å gå forbi motspillere i 1 mot 1-situasjoner er noe Navas er god til, selv om han har vist dårlig form. Og Clichy kan godt bli en joker for Pep i enkelte kamper, han er god til å markere tett i kamper hvor den egenskapen behøves.

TP: Navas vil være essensiell for Pep denne sesongen!

PB: Tror dere Stering vil bli en diamant for Pep? Han har spilleforståelse og kan spille flere posisjoner og bekle flere roller. Jeg mener han er best i 10-er rollen, men så er også De Bruyne.

TP: Jeg tror ikke det er tilfelle. Han kan bare bli den diamanten dersom han skjønner at han må utfordre innover fra sin vingposisjon, framfor å holde linja. Men dette er ikke noe for alle, vi får se.

PS: Får vi se Tottenham slå Arsenal denne sesongen?

TP: Arsenal er ute og kjører på glatt føre, og Tottenham har en veldig god spillmodell, men de vil ikke være i nærheten av å kunne spille for tittelen.

JM: Tottenham har en sterkere og mer balansert tropp enn Arsenal, i tillegg til at de har en manager som vil vinne dem poeng. Jeg mener at Arsenal ikke er sterkere enn for eksempel Liverpool.

Hva er attraktiv fotball?

TP: Jeg synes ikke spillerne har så mye å si, det handler mer om manageren og hans evne til å overbevise spillerne til å spille på en attraktiv måte – en måte å bruke hele sitt potensial. Jeg kommer fra et land som har sett Porto vinne Mesterligaen og Europaligaen, og sett Sporting i en Europaliga-finale spille ekstremt god fotball. Og vi har sett Braga (hvem er Braga, liksom?) i finalen mot Porto, og vi har ingen ekstraordinære spillere i de lagene, så i Portugal vet vi hvor viktig manageren er. Ekstraordinære trenere som motiverer spillerne til å prestere ekstraordinært.

Det vil være på samme måte i årets Premier League, så Guardiola, Mourinho og Pocchetino vil være i topp-4 av den grunn. Det handler om trening og evnen til å formidle til spillernen at de må spille ballen, fordi laget som spiller ballen mest, vinner flere kamper – og slik vil det alltid være!

MMu: Hva mener du når du sier at laget skal spille attraktivt? Er ikke dette et spørsmål som handler om definisjoner?

TP: Attraktiv på en måte som er at man har ballen mest, og prøve å vinne den tilbake dersom du mister den. Hvis dette ikke lar seg gjøre, må man være organiserte defensivt, redusere avstanden mellom linjene og prøve å skape en “låst” situasjon hvor man beveger laget framover for å sette inn kollektivt press og å nekte motstanderne å spille ballen inn bak forsvarslinjen. Og så må man forstå de defensive prinsippene som press, pressoner, markering, sikring og så videre. Dette er attraktivt for meg, og avgjør hvorvidt treneren er god eller ikke.

JM: Spilte Louis Van Gaal god fotball i Manchester United?

TP: Nei! Et lag som slipper inn så mange mål som de gjorde, med veldig dårlig defensiv organisering, treg ballsirkulasjon og uten planer om å spille ballen inn i områder som motstanderen har kontroll på (de spilte lange baller for ofte), spiller ikke attraktiv fotball i min definisjon. Jeg drømmer fortsatt om å se Sarri (Napoli), Sampaoli (Sevilla) og Jorge Jesus (Sporting) i samme liga som Mourinho, Guardiola, Conte, Poccetino. Dette ville vært et stort steg framover for Premier League mot målet om å være den beste ligaen i verden.

PB: Hvis Manchester United skal være reelle utfordrere til tittelen, så må de få alt til å fungere. Hvordan gjør de det? Får vi se Martial, Rooney, Zlatan i en fronttrio?

TP: Vanskelig å si, men jeg tror Mourinho vil spille en eller form for 4-4-2, kanskje med en diamant på midten.

Advertisements

1 thought on “Fotballdykkets vorspiel før ligastart, aka Pep-diskusjonen som nesten aldri tok slutt

  1. […] i intervjuet som ble til Fotballdykkets vorspiel i forrige uke, endte vi opp i en pirrende diskusjon om ulike måter å tenke fotball på. Jeg er […]

Leave a Reply