Posted on Leave a comment

Bussen

Vi har alle sett en kamp hvor ett av lagene (gjerne underdogen) legger seg veldig dypt, de parkerer bussen sier man gjerne, men hva betyr det egentlig? Og hvordan kan man som motstander komme forbi denne bussen og skape sjanser uten å bli kontret i senk?

b-sentr
Eksempel på hvordan bussen kan se ut. Her i en noe skjev 442 uten press på ballfører. Ideelt vil man stå så kompakt at man kun dekker de tre sentrale linjene horisontalt samtidig som man vedlikeholder kort avstand fra B4 til første pressledd.

Denne taktikken er blitt kjennetegnet til topplaget Atletico Madrid og, noe ufortjent, lagene til Jose Mourinho i tillegg til catenaccioens fedreland, Italia. Den går i korte trekk ut på å forsvare seg så kompakt som mulig for å nekte motstander gjennombrudd. Ligger man så kompakt i ledd (horisontalt), nekter rom mellom ledd (vertikalt) og skaper gode vinkler (første-/andre-/tredjeforsvarer) vil ikke angrepslaget kunne spille seg gjennom. Når man i tillegg ligger dypt i banen har man full kontroll på pasninger mot bakrom. Svakheten med å være så kompakte i ledd er at man dekker lite av banen, så det vil være fullt mulig å spille rundt dem.

Det som ofte skjer når man møter lag som parkerer bussen er at man tar liten risiko med ball og ender opp med å sentre ballen i det Pep Guardiola refererer til som hesteskoen. Altså fra sideback via begge midtbackene til motsatt sideback. Dette tar naturligvis litt tid, og er lett å forutse, forsvarslaget vil derfor være godt forberedt lenge før ballen omsider kommer frem til sidebacken. Skal man utnytte siderommet forsvarslaget etterlater seg er man nødt til å opprettholde et høyt balltempo, gjennom blant annet å slå harde pasninger langs bakken, men også gjennom å variere på å spille foran pressledd og å slå opp markert spiller i/bak ledd.

b bred.png
For at gult lag skal kunne utnytte rommet blått frigir motsatt må de ha spillere klare til å true rommet samt støtte rundt ballfører som gjør at de får spilt seg rundt/over blått lag i så høyt tempo at de ikke får flyttet etter fort nok.

De fleste lag operer med sonemarkering, det vil si at de i lav/middels blokk først og fremst orienterer seg etter medspiller/sone fremfor motspillere. Systemet blir veldig sårbart dersom man klarer å dra en av spillerne ut av posisjon for å skape rom bak han. Se for deg en møtende sentral midtbanespiller når midtstopper har ballen. Ved å komme imot ballfører tiltrekker han seg press fra nærmeste midtbanespiller, den sonen motstanderen forlater kan utnyttes av en kantspiller, offensiv midt eller spiss. Klarer ballfører, i dette scenarioet midtstopper, å spille opp til spilleren som møtte i rommet bak den møtende midtbanespilleren har man allerede penetrert to ledd. Da er bussen parkert.

Motsatte/samtidige bevegelser krever god (non-verbal) kommunikasjon (av både sender og mottaker), og er et resultat av en god treningshverdag. Eksempel på hvordan du kan planlegge en slik finner du her og her.

I Spania operer de med uttrykket «La Pausa», spillere som Xavi, Iniesta og Busquets er blant de beste i verden på det. Det er ekstremt simpelt, samtidig som det krever en enorm forståelse av timingen i pasningsspill og bevegelse. I teorien handler det om å tiltrekke press rundt ballfører slik at man skaper rom på utsiden av eller i ledd hos motstander. I praksis ser det ofte ut som ballfører tar en touch for mye eller ikke ser noen pasningsalternativer. Trekket er ekstremt effektivt for å trekke motstandere ut av posisjon.

For å spille ut bussen er det helt nødvendig å ha mange spillere foran ballfører. Slik gir man han flere pasningslinjer samtidig som man gir motstanderen flere å forholde seg til. Naturlover tilsier at mennesker kun har kapasitet til å se hva 180* om gangen, de andre 180* er det vi kaller blindsonen. Forsvarsslagets førsteprioritet bør alltid være ballen, derfor kan vi anta at de ikke kan se hva som skjer bak seg. Fordelen med å såkalt blindside-posisjonering (som illustrert på bildet under) er at man tvinger pressleddet foran spilleren til å ta blikket vekk fra ballen ofte i tillegg til at spilleren får oppmerksomhet fra leddet bak seg.

blindsone.png
Blindsone-posisjonering gjør at motstander må prioritere. Skal han se på ballen, eller på deg? Uansett hvilket valg han tar kan du som angrepsspiller utnytte det. Se hvor mange spillere gul #10 binder opp ved å posisjonere seg i “ingenmannsland”. Effektivt.

Ulempen ved dette er at man blir veldig sårbare ved brudd. Om man har mange spillere foran ballfører betyr det også at man er i trøbbel om han mister ballen. Da er nøkkelen offensiv markering. At man har spillere som kan ta ut kontringspunkter samtidig som man umiddelbart har spillere så nære bruddet at de kan presse for å forsinke/kvele kontringen.

Offensiv markering kan være en midtbanespiller som er sikringsalternativ, men som sprinter frem i press i det øyeblikket bruddet kommer, eller det kan være en sideback som har kontroll på en fiskende kantspiller. Uten noen form for offensiv markering blir man svært sårbare for kontringer imot. Pep Guardiola er kjent for sin regel om 15 pasninger, så mange pasninger tar det før laget hans har funnet sin offensive struktur og er klare til å angripe for å score. I den offensive strukturen finner man også forsvarsmekanismer som blant annet offensiv markering. Ettersom laget spiller mye kortpasninger er de også i posisjon til å presse med en gang bruddet kommer, forsvarsmekanisme.

Hvordan spiller man ut bussen?

Topplag møter ofte lag som går ut dypt og prøver å ligge dypt og vente på en mulighet til å kontre. Forståelig nok, da det ofte er deres beste mulighet til å vinne. Det finnes flere ulike svar på hvordan man kan spille ut så dype og kompakte lag. Alt i alt handler det om å skape ubalanse og å bevege ballen for å flytte de ut av rom i, og like utenfor, deres boks.

Lag som går inn i en kamp med hensikten å ligge lavt og kompakt spiller ofte på lav risiko også i angrep. Det betyr at man bør vurdere å være direkte i omstilling til angrep (når man vinner ballen) for å utnytte ubalansen i laget deres.

Busquets

https://www.youtube.com/watch?v=HJZnOTbiI8Y

Busquets har en tendens til å se magisk ut på en noe klønete, men nonsjalant måte. Måten han slår kamuflerte pasninger bidrar til at han av mange regnes som den beste i sin rolle. Når man som dyp spiller i slike situasjoner mottar ballen fra venstre skal man ifølge tekstboka slå ballen til høyre. Det vet også forsvarsspillerne som ofte tar den pasningen for gitt istedenfor å dekke rom sentralt. Klarer man å kamuflere en pasning inn sentralt kan man slå seg forbi mange spillere. Har man samtidig mange spillere som truer blindsone (i mellomrom og bakrom) har man gode muligheter til å sette opp overtallssituasjoner og skape gode muligheter.

Robben

robben-gif

Ganske enkelt en høy diagonal pasning mot motsatt kant. Enkel måte å isolere mostanders back mot din kantspiller (og evt back om du ønsker det). Bayern München brukte dette trekket flittig Peps første år i Tyskland. Spesielt effektivt med så ekstrem spisskompetanse i 1v1 offensivt som de hadde i Ribery og Robben samt Müller i boks som er ekstremt dyktig til å finne rom til å motta innlegg langs bakken i tillegg til å vinne hodedueller.

Messi

https://www.youtube.com/watch?v=CUCDk0F1NHA

Dribling skaper ubalanse. I videoen over dribler Messi seg forbi to pressledd før han lekkert spiller ballen i bakrom til Pedro. Han er verdens beste spiller så det er kanskje for mye å forlange av alle, men man ser at det åpner seg pasningsmuligheter tidlig i raidet. En spiller som er god til å drible vil i tillegg konsentrere motspillere rundt han slik at det åpner seg rom for andre rundt han (på samme måte som med La Pausa).

Om du sitter igjen med noen som helst spørsmål eller kommentarer etter å ha lest setter vi pris på en kommentar eller en PM på facebooksiden! Håper artikkelen falt i smak.

Advertisements

Leave a Reply