Posted on Leave a comment

Ancelotti – Quiet Leadership

indexBoken er kanskje skrevet i biografiform, men den er så mye mer enn en biografi. Hoffenheimtrener Julian Nagelsmann er sitert på at det å være fotballtrener er 70% menneskelige relasjoner og lederskap, og 30% taktikk. I Quiet Leadership deler Ancelotti hvordan han tenker rundt dette.

Han har selv forfattet store deler av boken, samtidig som han har kapitler hvor tidligere spillere forteller om han som leder, person og trener. Ancelottis erfaringer blir støttet opp med ledelsesteori av med-forfattere Chris Brady og Mike Forde.

Carlo Ancelotti er utvilsomt et av de største navnene i yrket, suksess med AC Milan, Chelsea, PSG og Real Madrid taler for seg selv. Til tross for at han har fått en tung start på tiden i Bayern er det ingenting som tilsier at hans tid som en av verdens beste er over.

I boken skriver han om sin karriere som manager, han innrømmer å ha fått sine første jobber mye på grunn av sin karriere som italiensk landslagsspiller, hva han lærte av sine første trenerjobber og hvordan han takler kritikken han ofte får for sin stille, rolige og beherskete ledelsesstil.

For Ancelotti er laget viktigst, og for å få det til å prestere optimalt må han ta vare på alle individene i gruppa. Alle, både de på banen og de på benken, må bidra til at klubbens suksess. John Terry og Zlatan legger stor vekt på nettopp dette forholdet Ancelotti bygger med spillerne sine. For han er de mer enn spillere, de er mennesker. Han spør ofte hvordan de har det, hvordan det går med familien og andre ting som man skulle tro gikk utover det det betyr å være trener.

Kultur spiser strategi til frokost. Ancelotti forsto dette og brukte mye tid på klubbens kultur og identitet. Han bruker ofte Milan som eksempel, familien referer han til det som, her jobbet alle sammen for å ta vare på hverandre og nå målet. I andre klubber var det ikke familie, men forretning. Det var ikke viktig å ta vare på hverandre, det var viktig å være suksessfull. Problemet med en slik holdning er at suksess er et resultat av at gruppas medlemmer føler seg trygge og det er gjensidig tillit mellom dem og ledelsen.

Om ledelsen setter profitt og resultat over menneskene i klubben kan de aldri prestere eller utvikle seg optimalt. Ancelotti skriver mye om det han kaller støy fra eiere og presidenter. Etter å ha jobbet for krevende typer som Berlusconi, Abrahimovic og Perez innser han hvor viktig det er at spillergruppa skjermes fra presset de settes under av eier/president. Det er bedre at Ancelotti selv tar den støyten. Til syvende og sist er det, som han skriver, spillernes prestasjon på banen som gjør om han får fortsette i jobben eller ikke. Derfor er det bedre at han håndterer støyen ovenfra enn at han lar bråket slippe ned til garderoben så det påvirker spillerne.

162806575-1447334642-800Regler, normer er en viktig del av lagets kultur. Dette må komme fra spillerne selv, det er lite effektivt om lederen setter disse kravene. Det kan fort skape mer avstand mellom gruppa og lederen, istedenfor må lagets ledere ta ansvar. Fra PSG skriver han om hvordan han ble bedt om å bygge en klubb helt uten identitet, kultur, tradisjon eller ledere. Han begynte med å rekruttere Zlatan og Thiago Silva. To ledere som skulle ta klubben til det neste steget, to vinnere. Zlatan ble først tilbudt kapteinsvervet, men han var skeptisk. Han var en leder på banen, men følte ikke at han var egnet til rollen. I stedet ble det brassen Silva som fikk vervet etter å ha blitt anbefalt av Zlatan.

Tillit er gjensidig og nødvendig for ærlig og produktiv kommunikasjon. Istedenfor å tvinge Zlatan til å prøve seg som kaptein eller å fortsette med den tidligere kapteinen tok han til seg Zlatans råd. Det å være fotballtrener er å være leder. Spiller liten rolle om du kan 442 og gegenpressing utenat om spillerne ikke har tillit til deg, eller om de ikke vil jobbe for deg. Ancelottis «hemmelighet» er ikke taktisk eller isolert til fotball, men en leksjon som alle ledere bør få med seg. Quiet Leadership handler om å ta vare på de man er ansvarlige for. Det er ikke geniet på toppen av organisasjonen som skal få de under til å jobbe, det er de som skal få sjefen på toppen til å se ut som et geni.

Quiet Leadership, winning hearts, minds and matches.

Advertisements

Leave a Reply