Posted on Leave a comment

Slik finner din egen, gode trenermentor

Hvorfor skulle du ønske deg en trenermentor? Fordi, du er ny som trener eller en allerede etablert trener som ønsker å ta en snarvei til å lære mest mulig på kortest mulig tid. I lederskapsbøker finner du grunner til hvorfor du bør ha en mentorordning. Plutselig er du han som knakk koden og ble en suksess over natta! Det er flere grunner til at man bør søke en mentor:

Å ha en mentor betyr ikke at du slipper unna det harde arbeidet. Er du så heldig at du finner en god mentor, så blir du forhåpentligvis inspirert og påvirket til å jobbe slik at du blir bedre samtidig som du unngår å gjøre tabber som mentoren allerede har gjort for deg. Å ha en mentor høres ikke så verst ut, eller hva?

Nå stiller du deg kanskje spørsmålet: Hvordan skaffer jeg meg en mentor? Det er to måter å gjøre det på – den tradisjonelle måten er å finne en erfaren trener du kan samtale med, som gir deg råd av høy kvalitet og øker den gode reflekteringsprosessen. Dessverre finnes det ikke så mange av disse, som også er interessert i å hjelpe deg. Sannsynligvis har de ikke kapasitet til det, for de vil ofte ha trenerjobber selv. Og da må du tenke alternativt:

Du bør ikke gi opp tanken om å finne en mentor, men du må være litt kreativ. I din trenerhverdag finnes alt som skal til for å gi deg en god nok mentor. Bruk den elendige hovedtreneren du omgås ofte som et eksempel på hvordan man ikke bør gjøre ting. Legg merke til hvordan han omgås andre mennesker – i møter med spillere og andre trenere. Observer reaksjonene til dem han omgås, gjør spådommer om utfallet av trenerens pedagogiske verktøy. Stemmer disse spådommene? Om spådommen din treffer eller ikke spiller egentlig mindre rolle, fordi du mottar uansett verdifull informasjon fra din mentor (som ikke vet at han er det). Ta notis av alt han gjør, sett deg ned i etterkant og analyser.

Mist ikke håpet om du ikke øyeblikkelig finner en god mentor som kan du gi deg gode råd. Lær av andres feil, la trenerne rundt deg være din mentor og eventuelle eksempler på hvordan du i alle fall ikke bør gjøre ting. Analyser effektene av andres metoder og la dem rundt deg være dine (intetanende) mentorer.

Fotballtrener og blogger Marcus Walfridson har gitt oss tillatelse til å publisere oversatte artikler fra hans blogg https://mwalfridson.com/.

Originalartikkel: Using a mentor to improve

Advertisements

Leave a Reply