Posted on 7 Comments

Utvikle en spillestil – Spillteori

En ikke uvanlig misforståelse er at spillestil er noe som kun påvirker kampen. At man trener som vanlig hele uka, så tegner noen sirkler og piler på tavla, og vipps så har man en spillestil. Hadde det vært sannheten hadde ikke spillestil vært en stor sak. Mange tror det kun er de på det aller øverste nivået som trenger å ha en slags ide om hvordan laget deres skal fremstå, det er også feil. Alt du coacher, instruerer eller tilrettelegger for på trening gir resultater i hvordan dere spiller når det gjelder.

Spillestil på trening

Fotball er vanskelig, å veilede andre som spiller fotball er ufattelig mye vanskeligere. Når Sergio Busquets mottar ball, vender opp og spiller fri Messi i mellomrommet ser alle ‘medtak-vending-pasning’, men er det den tekniske utførelsen som gjør han så god? Enhver fotballhandling begynner med at spilleren samler informasjon, han ser opp, danner seg ett bilde og agerer deretter. Basert på bildet han ser tar han et valg han oppfatter som hensiktsmessig for laget. Det som gjør fotballtrenerens jobb så utrolig vanskelig er at vi sjeldent ser det samme bildet som spilleren. Der han oppfatter venstrebackens løp, midtbanespillerens møtebevegelse og spissen som truer bakrom kan det være vi ser en midtbanespiller som åpner en pasningslinje inn i mellomrom. Det eneste vi ser med sikkerhet er det neste steget av fotballhandlingen – utførelse. Og det er nok årsaken til de mange misforståelsene rundt fotballtrening.

I motsetning til i gymnastikk er teknikk i fotball ikke noe som kan isoleres. I gymnastikk er teknikk utførelse av teknikken. I fotball er det utførelsen av et valg. En pasningsøvelse må derfor inneholde med- og motspill, og helst retning slik at bildene spillerne oppfatter og forholder seg til er mest mulig realistiske. Modric er bedre til å slå pasninger for Real Madrid enn for Kroatia, Gerrard og Torres utviklet en link som var mye sterkere enn noe samspill de hadde på sine landslag; hvorfor?

Fotballhandlinger er ikke individuelle handlinger. En pasning er mer enn ett spark av en ball, om du som trener legger opp til pasningsøvelser hvor valg og bevegelse er forutbestemt vil du aldri utvikle slike relasjoner. Leicester vant Premier League i fjor med de samme spillerne som nesten rykket ned året før, Atletico Madrid vant ligaen for noen år siden med langt underlegne spillere sammenlignet med Barcelona og Real Madrid, det samme gjorde Dortmund til tross for Bayerns overlegenhet.

Ethvert lag som overpresterer har en klar ide om hvordan de ønsker å fremstå, dette kalles ofte filosofi, egentlig refereres det til spillestil. Spillestil er ett lags måte å spille fotball på, hvordan er det perfekte angrepet, hvilke rom prioriterer vi i forsvar, er vi aggressive eller tålmodige i omstillingsfasene? Som trener må vi ha disse idealbildene i hodet for å kunne designe treninger hvor fotballhandlinger blir trent holistisk.

Under Barcaseminaret forrige sommer forklarte Albert Puig (tidligere akademidirektør i Barcelona) at trenerne jobbet på feltet hele uka, men skulle sitte stille og nyte kampdagen. For mange blir det omvendt, man bruker en halvtime før kampen på å forklare kampplan, men bruker treningstiden på helt andre ting. Hvor ofte snakker vi om dødballer før kamp, men spiller uten på trening? Hvor ofte snakker vi om gjennombrudd før kamp, men trener i possession-firkant uten retning? Hvorfor forbereder vi oss så dårlige på kamp at vi må stå og lære bort spillestil på tavle? Formålet med taktikk er den samme som bokstaver og tall, det er en måte å kommunisere. Hver handling er kommunikasjon, frivillig eller ufrivillig, verbal eller non-verbal, spillestilen skal hjelpe medspillere oppfatte kommunikasjon raskere og mer samkjørt. Når venstrebacken beveger seg høyere i banen vet kantspiller at han skal innover, kommunikasjon.

‘Problemet’ med kommunikasjon er at det krever interaksjon. Hvis jeg vinker vendt mot en vegg er det egentlig ikke vinking, men rare armbevegelser. Og hvis jeg sparker en fotball i blinde er det ikke en pasning. Enhver fotballhandling er en interaksjon, og krever derfor med- og motspill og helst retning. Som trener må du skape de riktige bildene på trening og være konsekvent i de løsningene du gir. Altfor ofte er ikke treneren klar over hvordan de vil spille, han har ingen idealbilder, så coachingen blir inkonsekvent og utydelig. Spillernes samspill vil lide fordi treneren er usikker på om han lærer de spansk, tysk eller norsk.

Spillestil i kamp – en introduksjon

1
Hva kommer først? Trening er ett resultat av trenerens spillestil, og må være arenaen hvor spillerne blir kjent med den.

Den første stenen som legges er ofte trenerens spillide. Hvilken retning reflekterer din personlighet; Tiki-taka eller catenaccio, romanse eller pragmatisme, spansk eller italiensk? Svarene du sitter igjen med her former dine spilleprinsipper og overordnet alt. Her finnes det ikke lengre noen fasit og alle oppfatninger er like gyldige, så lenge det er trenerens oppriktige ide og ikke en billig kopi. En kopi blir sjeldent bedre enn originalen, så fremfor å dra ti turer til en klubb å forsøke å etterlikne dem kan det være bedre å dra ti ulike steder og ta med seg det man liker best fra hvert sted.

2
NFFs forslag til spillemodell for landslagsskolen (2017)

Spillestilsmodellen er med på å skape (samtidig som den er et resultat av) en tydelig bevisstgjøring rundt ønsket adferd i de ulike fasene. Hvordan ser vi ut i frispillingsfasen, hvilke rom truer vi og hvilke spillere ønsker vi skal ta hvilke bevegelser. I fotball finnes vil det aldri finnes to helt like situasjon, variasjon og mengde er derfor viktig. Spillerne må være i stand til å kjenne igjen et bilde, selv om det ikke er helt likt som det de har erfart tidligere, og løse oppgaven sammen.

La oss ta utgangspunkt i frispillingsfasen i mitt spillestilsdokument. Formålet er å ta med superioritet (numerisk, posisjonell eller kvalitativ) forbi deres pressledd. For å gjøre det ønsker vi å flytte på ballen for å flytte på motstander og få tilgang på de rette rommene. Ett prinsipp for å få til dette er å søke gjennombrudd sentralt, men det kan løses på flere måter. Hver situasjon krever en vurdering fra ballfører og resten av laget, førsteprioritet er å spille fri medspiller i mellomrom sentralt om det er mulig nå eller i nær fremtid skal vi forsøke å få til det. Om det ikke er mulig må vi bearbeide motstander. Da skal vi gjøre banen lang og bred samt utnytte egne bevegelser ut bredt for å åpne rom i motstanders ledd. Dette er min subjektive oppfatning, og kun ett lite utdrag fra mitt dokument. Du trenger ikke være enig, men dette er slik jeg tror mine lag har best sjans til å vinne fotballkamper.

Underordnet prinsipper har du spillermateriale og rollekrav. Dette er grunnen til at Lucas som ankom Liverpool som offensiv midtbanespiller, har spilt defensiv midt hele Liverpolkarieren nå har spilt midtstopper under Klopp. Eller hvorfor Jesus Navas blir foretrukket i backposisjon av Pep Guardiola. Med Guardiolas spilleprinsipper er backene ofte i posisjoner du tradisjonelt finner kantene. Derfor er det ingen veldig stor overgang for en kant å spille i backposisjon.

Spillermateriale dikterer så til en viss grad struktur, formasjon og bevegelsesmønstre. Men prinsippene forblir de samme! Når Pep Guardiolas Bayern i fjor skiftet formasjoner flere ganger i løpet av en kamp har de ikke endret spillestil, de har ikke endret prinsippene sine. De har studert egne styrker og svakheter og evaluert det opp mot motstanders og kommet frem til at dette er den beste måten å anvende sine prinsipper.

Til syvende og sist vil ingen spillestil noen gang vinne deg kamper, men på sitt beste gi spillerne en bedre plattform for utvikling og prestasjon. Det laget med flest gode og færrest svake spillere bør fortsatt vinne kampen, men å implementere en spillestil kan bidra til å skjule egne svakheter og å utnytte spisskompetansen i laget.

Øvelser

På engelsk har de et uttrykk; ‘application is everything’, det er godt beskrivende når temaet er fotballtrening. De siste tiårene er preget av stor katalansk suksess, både med spillerutvikling, popularitet og et A-lag som av mange regnes som det beste klubblaget i historien. FC Barcelona er kjent for sine ‘rondos’, og de er kopiert så å si over hele verden. Samtidig har jeg aldri sett noen her i Norge faktisk vektlegge det de gjør. I Norge brukes øvelsen nærmest som en lek, en oppvarming, noe gøy før vi stiller oss i kø bak noen kjegler.

På Barcelonas akademi, det berømte La Masia, trenes det helt annerledes. Der brukes rondos som ett verktøy hvor spillerne introduseres for spilleprinsipper. Jeg var aldri noen stor fan av øvelsen, men etter å ha deltatt på Barcaseminaret med Rune Mikkelsen og Albert Puig innså jeg noe; det var ikke øvelsen jeg ikke likte, det var utførelsen. Mye kan læres bort i disse firkantene, innenfor alle spillets fire faser, men da må treneren ha ett klart formål med øvelsen. Spesifisitet er nøkkelen, vi blir ikke gode til A av å trene B og en kortpasning på siste tredjedel og i frispilling er to vidt ulike interaksjoner. Hvorfor trener vi da kortpasninger eller medtak istedenfor situasjoner eller underfaser?

 

Til alle som vil vite mer om temaet anbefales: Barcaseminaret, Raymond Verheijens kurs, Philosophy of football: in shadows of Marcelo Bielsa av Jed Davies og diverse blogger.

 

Denne artikkelen er veldig ulik det jeg har skrevet tidligere, men jeg håper den falt i smak! Setter stor pris på all tilbakemelding og diskusjon. Ta kontakt!

Advertisements

7 thoughts on “Utvikle en spillestil – Spillteori

 1. Flott! Det var en forståelig artikkel for en amatør!

  1. Takk! Det er ros som varmer det

 2. Bra og lettfattelig skrevet

  1. Takk, hyggelig å høre!

 3. For en træg og tungnem trønder, var dette faktisk lettfattelig og forståelig. Faktisk noe a det beste jeg ha lest på lenge….

 4. Herlig Jonas!
  Selv om den ikke er helt oppdatert på noen områder, er den like aktuell i dag. Så den første gang ble posta i mai 2017.

  Kanskje du kunne sagt litt om NFFs spillestilsskjema?

 5. Takk for en flott artikkel – dette sporet kan du trygt fortsette i👍

Leave a Reply