Posted on Leave a comment

Er løping en ferdighet eller egenskap?

Fotball er en spesiell sport fordi den krever så mange ferdigheter som må mestres. Ingen blir best i fotball å øve isolert på løping. Tidligere har norske langrennsløpere vært så tøffe at de har hevdet at fotballspillere mangler kondisjon. Slike uttalelser skaper gode overskrifter, men det er ikke mye sannhet i det. Fotball og langrenn krever to vidt forskjellige typer kondisjon.

Det begynner å bli mange år siden fotballtrenere startet med 4×4 intervallene. Denne intervall-distansen ble omtalt som den som er mest tilpasset fotball-kondisjon. Et annet begrep som vi bruker mye i dagens debatter om fotball er spesifisitetsprinsippet. Dette refererer til at man blir god på det man øver på, og dermed bør man øve mest på det man vil bli best på. Bruker en mye tid på intensiv løpetrening, så utvikler man bedre ferdigheter i intensiv løping. Med denne kunnskapen for hånd så bør trenere som bruker mye treningstid på slik type trening spørre seg om intensiv løping virkelig er det en ønsker å bli best i?

Svaret på spørsmålet ovenfor bør danne grunnlaget vårt når en skal sette opp filosofien for trening: En filosofi basert på hva en ønsker å få igjen av resultat. Ønsker en å vinne fotballkamper gjennom å løpe motstanderne i senk, så er det helt greit å bruke mye tid på å forbedre løpeferdighetene. Hvis ikke, så må en gå i tenkeboksen.

“Ønsker en å vinne fotballkamper gjennom å løpe motstanderne i senk, så er det helt greit å bruke mye tid på å forbedre løpeferdighetene. Hvis ikke, så må en gå i tenkeboksen.”

Er løping en ferdighet eller egenskap? Basert på forklaringen ovenfor, så har jeg påstått at det er en ferdighet som i stor grad kan utvikles. Men her er også en arvelig faktor. Noen har uten tvil bedre forutsetninger enn andre for å løping.

Opp til et visst nivå er egenskaper og ferdigheter det samme. Løper man 3000 til man spyr, så kommer man relativt langt på skolenivå. For de fleste fotballspillerne i Norge gjelder det samme prinsippet – har man sterk psyke og gode egenskaper, så kan man bli en relativt god fotballspiller i Norge – uten at det er noen referanse til ens potensial opp mot verdenseliten.

Det er gøy å vinne fotballkamper, selv om man gjør det gjennom å løpe mest. Men det er synd å tenke at man må løpe desto mer enn motstanderne fordi man ikke er i stand til å forbedre sine fotballferdigheter nok til at man tenker at man kan vinne kamper på den måten. Jeg tenker det er bedre å prøve å forbedre ferdighetene i fotball, virkelig prøve samtidig som man kan løpe til man spyr.

Advertisements

Leave a Reply