Posted on 1 Comment

Inviterer til trenerkurs om persepsjon i fotball

 

trenerkurs
Osama Abbas (til venstre) skal nå spre kunnskap om persepsjon i fotball til Norge, når han i mars skal holde et kurs i regi av Bærum SK. Tidligere har han jobbet med klubber som AIK (bildet). Foto: Fotbollsperception.se

Lørdag tredje mars arrangerer Bærum sportsklubb i samarbeid med Fotbollsperception.se et kurs om det sistnevnte kan bedre enn mange: Persepsjon i fotball. I bresjen for det svenske foretaket er Osama Abbas. Han blir beskrevet som en av Sveriges fremste på persepsjon i fotball, og har jobbet som persepsjonsanalytiker både for det svenske fotballforbundet og for en rekke klubber på alle slags nivå. AIK, Djurgården og Hammarby er tre av navnene på listen over dem han har kurset. Og det er ikke bare i Sverige Abbas har vært på oppdrag; han har også vært innom både Tyrkia, Marokko, Tyskland og USA – og snart Norge.

abbas
Osama Abbas har vært innom en rekke toppklubber i flere land for å kurse trenere i persepsjon. Nå kommer han for første gang til Norge. Foto: Fotbollsperception.se

– Jeg hadde tidlig en interesse for videoanalyser, som senere gikk over til spillernes valg og persepsjon. Hva spillerne ser er interessant for meg fordi det ligger i grunn for valget som skjer, forklarer Abbas til Fotballdykket.

– Fotballspersepsjon – både navnet og hjemmesiden – forteller om hva jeg kurser i. Forståelsen for persepsjon for økt spilleforståelse i både praksis og teori for ledere, og jeg holder også trening med laget. Iblant jobber jeg med hjelpemiddel som skaper forutsetninger for spillerne til å kunne se sine aksjoner i etterkant ut ifra sitt eget perspektiv. Hva ser jeg på og hva hvilke valg tar jeg i ulike situasjoner?, utfyller svensken.

Persepsjonsanalytikeren begynte riktignok karrieren som trener, da han allerede som 18-åring fikk ansvaret for en svensk andredivisjonsklubb. Abbas besitter også UEFA A-lisens, og har en utdanningsbakgrunn innenfor idrettsvitenskap og lærergjerningen.

LES OGSÅ: Vår ekspertartikkel om visuell persepsjon i fotball, skrevet av Karl Marius Askum.

Treninger tilpasset ulike spillere

I løpet av den nært forestående lørdagen i mars skal Abbas ta kursdeltakerne gjennom et opplegg som varer omtrent fra ni om morgenen til fem om ettermiddagen. Etter en liten frokost begynner kurset med en gjennomgang av dagens første trening. Når selve økta kommer i gang, vil deltakerne få innblikk i hvordan man kan introdusere persepsjonstrening for spillere på lavere alderstrinn. Så får man se hvordan videofeedback med filming i POV (point of view) kan brukes til å utdanne spillerne.

Etter den påfølgende lunsjen er det duket for dagens andre treningsøkt. Da er det funksjonell trening for eldre spillere som er i fokus, koblet opp mot det kursdeltakerne har lært tidligere på dagen. Når økt nummer to er over, blir seminaret avsluttet med en liten oppsummering.

– Kursdeltakerne lærer seg å forstå i hvilke situasjoner de kan utvikle persepsjonen hos sine spillere. De lærer seg også hvordan man kan skape progresjon i persepsjon i progresjonstreningen, og hvordan man i praksis kan instruere spillerne i spillet om persepsjon, og hvordan man kobler det opp mot sin spillidé og spillerutvikling, forteller Abbas.

– Forhåpningen er at du som kursdeltaker skal kjenne igjen en hel del, som bekreftelse på at du allerede gjør mye bra. Samtidig er det enkelt å gå seg fast i vante mønstre, og mye av det jeg prater om og viser på fotballbanen er små nøkler for å gjøre det vi allerede gjør på en enda bedre måte. Det handler mer om å forbedre virksomheten enn å endre på den og innholdet. I møtet med andre lærer man seg mye om seg selv og forhåpentligvis går deltakerne hjem med ny kunnskap i bagasjen som de kan direkte teste ut i praksis.

Informasjonsprosessering og (bedre) valg

Nettopp persepsjon har vært noe det har blitt skrevet mye om de siste ukene. Både vi og Fotballtreneren har publisert artikler og mer om akkurat det emnet. Og nå blir det altså kurs hvor teori blir koblet opp til praksis.

– Hva er det som gjør akkurat persepsjon til så viktig, i dine øyne?

– Persepsjon er viktig da det er inntrykk som man prosesserer fra omgivelsene, som skal lede til valgene man tar. Jo bedre kontroll man har på omgivelsene, desto bedre forankret er valget man tar i det aktuelle miljøet. I fotball flytter spillere seg hele tiden og rom blir stadig større eller mindre. Derfor gjelder det å hele tiden kontrollere sine omgivelser. Spilleforståelse er et veldig vanlig ord for å beskrive spillere som er gode til å lese sine omgivelser og ta gode valg forankret i lagets måte å spille på. De fleste egenskapene faller innunder visuell persepsjon. Persepsjon går an å jobbe med og det er da en bevissthet omkring valgene som man – blant annet – kan oppnå.

Gleder seg

Dette blir første gang Abbas holder kurs i Norge. Vertene, Bærum SK, er naturligvis storfornøyde med å ha fått svensken til Sandvika.

– Jeg har fulgt Osama Abbas og hans fotbollsperception.se i et par år. Jeg har sett og hørt at mange klubber i Sverige, på ulike nivåer, er veldig fornøyde med kursene hans.

Det sier Henrik Dahl, Bærum SKs daglige- og sportslige leder (som for øvrig også er svensk), om bakgrunnen for å leie inn Abbas.

– Utgangspunktet for å få ham hit er å gi noe tilbake til Bærum SKs egne trenere og samarbeidspartnere, samt være med på å introdusere Abbas sine kurs i Norge. Kurset er åpent for alle klubber og nå har Vålerenga Fotball Elite påmeldt tre av sine trenere også, så flere og flere har lyst til å delta, sier han. Og Abbas selv gleder seg også.

– Da Henrik spurte meg om å komme til Norge for å kurse trenere i persepsjon kjentes det selvsagt å takke ja. Jeg får æren av å reise til mange land i hele verden, men dette blir første gang i Norge, noe jeg ser veldig frem imot, understreker Abbas.

Advertisements

1 thought on “Inviterer til trenerkurs om persepsjon i fotball

  1. […] i fotball persepsjon blir nå også oppmerksomhet i media. Det er fotballdykket.no som nå skriver om en av Sveriges fremste på området Osama Abbas fra Fotbollsperception.se og det […]

Leave a Reply